Index Vakbarát Hírportál

Sólyom az AB-hez küldte a versenytörvényt

2010. július 15., csütörtök 13:08 | aznap frissítve

Véleményezésre küldte az Alkotmánybíróságnak a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt Sólyom László csütörtökön. A törvénymódosítással Orbán Viktor nem csak az elnök, de a tavaly hivatalba lépett elnökhelyettesek helyére is új embereket jelölhetett volna.

Elkaszálhatja az Alkotmánybíróság a versenytörvényt, ha kiderül, hogy az tényleg alkotmányellenes. A kormány a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettesei megbízatásának keletkezésére és megszűnésére vonatkozó szabályait módosítaná, ezek közül az államfőnek azonban két rendelkezéssel is alkotmányos aggályai voltak.

A módosítás szerint a GVH elnökének felmentését a miniszterelnök kezdeményezhetné a köztársasági elnöknél, és kikerülne a törvényből az új elnöknek a régi megbízatásának lejártát megelőző három hónapon belüli megnevezése is.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyetteseinek kinevezése nem 6 évre szólna, hanem megegyezne az elnök kinevezési időtartamával. Így ha valamelyik elnökhelyettest nem az elnökkel együtt, hanem később neveznék ki, akkor a 6 év lejárata előtt, az elnök megbízatásának megszűntekor lejárna az ő kinevezése is.

A döntés eredményeképpen nemcsak a novemberben hat éves mandátumát kitöltve távozó elnök, Nagy Zoltán, hanem a tavaly hivatalba lépett két elnökhelyettes, Gadó Gábor és Wallacher Lajos helyére is jelölhet új embereket Orbán Viktor miniszterelnök.

A hatályos versenytörvény szerint a GVH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A két elnökhelyettes személyére pedig az elnök tesz javaslatot a miniszterelnöknek, akinek az egyetértése esetén a köztársasági elnök kinevezi az elnökhelyetteseket.

Célkeresztben az elnökhelyettesek

A jogász végzettségű Gadó Gábor létrejötte óta társelnöke a Budapesti Értéktőzsde Felelős Társaságirányítási Bizottságának, 2008 óta a Közbeszerzések Tanácsának tagja. 1995-től az Igazságügyi minisztérium helyettes államtitkáraként, 2006-tól az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkáraként a civilisztikai, gazdasági jogi és az igazságügyi kodifikációval összefüggő jogszabály-előkészítő munka irányítója.

A szintén jogász végzettségű Wallacher Lajos 1993-tól 2005-ig az Igazságügyi Minisztérium munkatársa volt, 2005 óta a Gazdasági Versenyhivatal Jogi Irodájának vezetője. Elnökségi tagként részt vett a Szerzői Jogi Szakértő Testület munkájában, tagja volt többek között az Iparjogvédelmi Szakértő Testületnek, valamint a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Tanácsnak.

Rovatok