Index Vakbarát Hírportál

Feleannyi barack duplájába kerül idén

2010. július 23., péntek 07:36

Az időjárás nemcsak a magyar, de az európai őszi- és kajszibarack-ültetvényeket sem kímélte, így kontinensszerte magasabbak mind a felvásárlói, mind a fogyasztói árak.

A jelentősebb termelő országokban idén kajsziból tízszázalékos kiesésre számítanak, mindössze Olaszország jelzett ötszázalékos növekedést tavalyhoz képest a franciaországi székhelyű Europeach adatai szerint. Az őszibarack is kevesebb lesz ebben az évben, a hiány az ipari baracknál a legnagyobb Európában, utóbbinál 12-20 százalék közötti hozamcsökkenést valószínűsítenek a legnagyobb termelő országokban - hangzott el a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) közelmúltbeli szezonindító tanácskozásán. Franciaországban például a kiesés 10-20 százalékos, ezért sokan felhagynak a termeléssel. A termelőknek Európa-szerte meg kellett küzdeniük a kajszi esetében a tavalyi fapusztulásokkal is, ez azonban inkább csak Magyarországnak okoz majd versenyhátrányt, mivel a mintegy 20-30 százalékos állománypusztulás miatt eleve csökkent az értékesíthető mennyiség. Ezt pedig tovább ritkította az időjárás.

A FruitVeb tanácskozásán eltérő várható terméshozamokról számoltak be a tagok. Tolna megyében az előző évben irreálisan magas, hektáronként 20 tonnás hozamot könyvelhettek el, idén ennek 50-60 százaléka várható. A fapusztulás csekély, két százalék alatti. Ezzel szemben például Boldogkőváralja térségében a magyar fajták jól termékenyültek, a később érőknél viszont a tavalyihoz képest csak ötödakkora termés várható. Egész Borsodban 7-10 ezer tonna termésre számítanak a termelők. A telepített új fajták részben problémamentesek, három-négy fajtánál viszont 70 százalékban újra kell telepíteni az ültetvényeket.

Ezért fordulhat elő, hogy a nagybani piacokon az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az elmúlt hetekben a hazai őszibarack termelői ára a fehér húsú termés esetében 80, míg a sárga húsú esetében már 96 százalékkal haladja meg a tavalyi árakat. Lényegében nincs olyan alacsony árú import, ami letörhetné az árakat. A kajszi ugyan a tavalyihoz képest alacsonyabb, 430 forint körüli áron "lépett piacra", azonban az áruhiány és a méretproblémák miatt hamar meghaladta az ára az elmúlt évek átlagát, és jelenleg is kilónként 350 forintért adják a fővárosi nagybani piacon.

A nagybanin ugyan kilogrammonként 400 forintos áron színesíti a kínálatot az olasz gyümölcs, azonban ez sem kifejezetten pénztárcabarát ár. A feldolgozó üzemek a FruitVeb előzetes adatai szerint a tavalyi mennyiségek felére tartanak majd igényt a gyümölcsléfogyasztás jelentős visszaesése miatt.

Rovatok