Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt a legkisebb adó

2010. augusztus 25., szerda 07:38 | tizenhárom éve frissítve

Minden idők legkisebb bevételét hozó adó lehet a megszűnt vagyonadó. Az eredeti tervekhez képest - ez 50 milliárd forintról szólt - szerény összeget hozott hét hónap alatt.

Kevesebb mint 2,4 milliárd forint folyt be összesen a nagy értékű vagyontárgyak adója címén a költségvetésbe hét hónap alatt, s mivel az adó a hónap közepén megszűnt, ennél több már nem is gazdagítja az államkasszát ezen a jogcímen. Valószínűleg így ez az adónem lehet a valaha befolyt egyik legkevesebb bevételt hozó sarc a legújabbkori adózás történetében Magyarországon – írja a Napi Gazdaság.

Az adót a nagy teljesítményű autók, a hajók és a repülőgépek után kellett megfizetni. A befolyt összeg java része az autók után folyt be, ez lényegében egy megemelt gépjárműadót jelentett az esetükben - az adót a gépjárműadó alapján kellett számítani. A történet persze nem innen indult, az eredeti tervek ugyanis egy általános vagyonadóról szóltak, ahol a hangsúly az ingatlanok megadóztatásán volt - ez 50 milliárd forint bevételt is hozhatott volna.

Ezek szerint attól függően, hogy hány ingatlannal rendelkezett az adóalany, 30 vagy 15 milliós érték után vagy adott esetben az első forint után kellett volna megfizetni az adót. A törvény az Alkotmánybíróságon landolt, és a testület el is kaszálta azt. Így csak a járművek után kivetendő adó maradt a rendszerben, egészen addig, amíg az új kormány a tavaszi adócsomagjában meg nem szüntette azt.

A valaha befolyt legkevesebb bevétellel éves szinten ugyanakkor nem a vagyonadó viszi a prímet a megszüntetett adónemek közül. Itt ugyanis a televízió-előfizetési díj a bajnok, kevesebb mint egymilliárd forint éves bevétellel. Mivel azonban ezt több éven át fizetgették az érintettek, ennyi idő alatt mégiscsak több jött össze belőle - arról nem is beszélve, hogy ez az adó, mielőtt Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt megszűnt, megszokott része volt a rendszernek.

A megszűnő adókkal kapcsolatban sok feladata nincs sem a cégeknek, sem a magánszemélyeknek, a határidőkre azonban érdemes figyelni. A tévé-üzembentartási díjat az első hét hónapra kell megfizetni, az ugyanis augusztus elsejéig visszamenőleges hatállyal szűnik meg - pontosabban az állam magára vállalja annak megfizetését. Vagyis az év hátralévő részében sem adófizetési, sem bevallási kötelezettség nem keletkezik.

A vagyontárgyak adójának második fél éves részletét már nem kell megfizetni, erről rendelkezik a nemrég hatályba lépett törvény.

Rovatok