Index Vakbarát Hírportál

Másfél havi csúcson a magyar csődkockázat

2010. augusztus 31., kedd 13:35

A forint mai bő fél százalékos gyengülésével, illetve a magyar állampapírhozamok mintegy 20-25 bázispontos ugrásával párhuzamosan másfél hónapos csúcsra ugrott ma délre a magyar állam következő 5 évi esetleges csődje elleni "biztosítás" piaci ára.

A derivatív piac fontos adatszolgáltatójának, a Markitnak az adatai szerint ma mintegy 15 bázisponttal 375 bázispontra ugrott a magyar CDS-felár, azaz 10 millió eurónyi magyar államadósság következő 5 évi csődje elleni biztosításért éves szinten már 375 ezer eurót kell fizetni. Ez az országkockázati felár július 16. óta, a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal félbe szakadt tárgyalásokat megelőző nap óta a legmagasabb.

Az újra megemelkedett felár érzékelteti a befektetők azon aggodalmát, ami az egyébként is kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat mellett jórészt abból ered, hogy a magyar kormány folytatja a kettős beszéd stratégiáját: miközben alapvetően azt kommunikálja, hogy nem kíván (most) újabb IMF hitelkeretet kérni és az IMF gazdaságpolitikai ajánlásai szűkítenék a kormány mozgásterét, aközben résnyire nyitva hagyja az ajtót azelőtt, hogy végszükség esetén mégis lenne újabb IMF hitelkeret. A befektetők ezt a nem egyértelmű kommunikációt az ilyen feszültebb napokon különösen nem "díjazzák".

Rovatok