Az élelmiszerek ára két éve a legmagasabb szintre emelkedett a nyár végére - derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mutatójából.
A szervezet élelmiszerár-indexe öt százalékkal ugrott meg július és augusztus között, részben az oroszországi szárazság és tűzvészek, részben az ezek nyomán bevezetett exportkorlátozások miatt. A jelentős drágulás ellenére az élelmiszerek még mindig 38 százalékkal olcsóbbak, mint 2008 júniusában, amikor lényegében élelmezési válság alakult ki a világon.
A FAO értékelése szerint utóbbit az magyarázza, hogy két évvel ezelőtt az olaj rendkívüli áremelkedése miatt megugrott a bioüzemanyagok iránti kereslet, ami 1982 óta nem látott alacsony szintre szorította le az élelmiszergabona-tartalékokat.
A FAO 1,8 százalékkal csökkentette a jövő évi gabonatermésre adott júniusi prognózisát, ezen belül búzából öt százalékkal teremhet kevesebb.