Index Vakbarát Hírportál

Az ÁSZ feljelentést tett 4-es metró ügyben

2010. szeptember 14., kedd 17:11

A számvevők befejezték a 4-es metró beruházásának ellenőrzését, amely kapcsán számos szabálytalanságot feltártak.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 4-es metró beruházásának vizsgálata után hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlenek ellen feljelentést tett - írta közleményében a szervezet.

A számvevők által feltárt szabálytalanságok közül több a büntetőjogi felelősség tisztázását is szükségessé teszi, ezért az Állami Számvevőszék jogi osztálya több cselekmény miatt, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett.

Az államnak és a fővárosi önkormányzatnak okozott vagyoni hátrány a szabálytalanul lefolytatott közbeszerzési eljárásokból, a teljesítéssel arányban nem álló díjfizetésekből, továbbá a felelőtlen, nyilvánvalóan és előreláthatóan kárt okozó szerződéskötési gyakorlatból adódott.

A botrányoktól hangos metróépítés ügyében jelenleg is folyik nyomozás. Egy tavalyi feljelentés alapján a BRFK gazdaságvédelmi főosztályánál a többi között a metrószerelvények beszerzését vizsgálják. A nyomozás során már több közbeszerzési eljárás iratanyagát is bekérte a hatóság a DBR Metró Projektigazgatóságtól, és a jelenleg foglalkoztatott alvállalkozókról is részletes tájékoztatást kért.

Az ÁSZ elnöke a 4-es metró körüli szabálytalanságokra a költségvetés zárszámadásának vizsgálata során hívta fel a figyelmet. Domokos László sem személyekre, sem konkrét ügyekre nem utalt, szerinte meg kell várni, hogy az ügyészség is megalapozottnak ítéli-e a szerződésekhez kapcsolódó kérdéseknek a megítélését.

Az ÁSZ a zárszámadás vitájára készített jelentésében többek közt kifogásolta, hogy a zárszámadási törvényjavaslat nem biztosítja a folyamatok megfelelő követhetőségét, az évek közötti összevethetőséget. Az állami vagyon ellenőrzésével kapcsolatban kiemelte: a vagyonkezelőnek még mindig nincs teljes körű és pontos vagyonnyilvántartása.

Rovatok