Index Vakbarát Hírportál

Lesz még erősebb forintunk

2010. szeptember 14., kedd 13:10

W-alakú recesszióra, azaz egy mostanában érkező újabb brutális visszaesésre nem számítanak az Equilor elemzői, de egy 15 százalékos tőzsdei esés és újra 300 forint közeli euró ár benne van az idei őszben. Ezzel együtt a svájci frank is újabb rekordokat dönthet, de jövőre minden szebb lesz: növekedés, erősebb forint, gyengébb frank köszönhet ránk már a tavasszal.

Nem várt, szélsőséges esetben akár az 1,25-ös szintet is átléptheti lefelé a svájci frank/euró keresztárfolyam, a forint pedig - részben egyébként éppen a frankerősödés okozta romló magyar kilátások miatt- akár újra 300-as szint közelébe kerülhet az euróval szemben. A két árfolyam eredője egy bőven 230 forint feletti, akár a 240-es szintet is meghaladó forint/frank kurzus, de ennek bekövetkeztét már egy nem várt, szélsőséges, ennél rosszabb nem jöhet típusú forgatókönyvként festette le Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője.

A frank további erősödése és a forint gyengülés megingás-szerűen ugyan benne van a pakliban az év végéig, a szakértő szerint jobb eséllyel 275 forint/euró körüli árfolyamszinttel zárhatjuk 2010-et: az önkormányzati választások után bejelenteni várt kormányzati intézkedések erősíthetik az ország és a forint iránti bizalmat. Emellett a frank erősödése nemcsak a magyar devizahiteleseknek fáj, szerte Európában nyögik az erős svájci deviza miatti többletterheket. Így akár az is elképzelhető, hogy a frank túlzott erősödése ellen már devizapiaci intervenciókkal az Európai Központi Bank is fellép, egyeztetve a svájci jegybankkal, aminek lényegében szintén csak ez az eszköz áll rendelkezésére az alacsony kamatok miatt.

2011-ben már egy kamatemelés is segítheti a forintot, a piac ezt már most elkezdte árazni, de Szántó szerint az MNB egyelőre kivár, ő először egy negyedszázalékpontos emelést vár az első negyedévben. Az biztos, hogy a mostani szinten elértük a magyar kamatmélypontot, 2011 tavaszán pedig 6 százalékra térhet vissza a kamat.

A kamatemelés szintén támogathatja majd a forintot, de a nemzetközi nyomást alapvetően az szüntetheti meg, ha a kormány a most bekövetkezett retorikai váltás után nemzetközileg is elfogadott gazdaságpolitikát hirdet. Emelett a 2010-re várt 2,3 százalékos növekedés is segít (az Equilor arra nem számít, hogy bármelyik hitelminősítőnél a bóvli kategóriába kerülnénk, a Moody's-tól várt, még nem ezt jelentő leminősítést pedig már beárazta a piac). Így összességében a 265 forintos euró ár irányába várják elmozdulni az árfolyamot, miközben a frank/euró kereszt tavasszal visszatérhet az 1,34-es szintre. A két értékből 198 forintos svájci frank adódik, de Szántó szerint a 200 körüli árfolyamnál a devizások szempontjából érdemben jobbat nem is várhatunk, a 180-as szintre nem fogunk visszatérni.

Rovatok