Index Vakbarát Hírportál

Méhjárvány Székesfehérváron

2010. szeptember 16., csütörtök 14:19

Rendkívüli fertőzést okozó nyúlós költésrothadást diagnosztizáltak mintegy száz székesfehérvári méhcsaládnál. A zónában harminc napos zárlatot rendeltek el, a fertőzött méhéket megölik, a méhészeti eszközöket elégetik.

Zárlatot rendelt el Székesfehérvár egy részén a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, miután kiderült: a területen a méhekben és méhészetekben rendkívüli fertőzést okozó, nyúlós költésrothadás terjed.

Lezárták a zónát

A minimum harminc napos zárlat ideje alatt az érintett területen működő méhészeteket méhegészségügyi felügyelők járják végig, a vizsgálat a zónában működő mintegy 30 méhészetre – méhészetenként átlagosan 50-100 méhcsaládra – terjed ki.

Az érintett négy székesfehérvári terület – Csala, Kisfalud, Öreghegy és Ráchegy – térségéből nem lehet méheket és méhészeti termékeket kivinni, továbbá oda nem lehet más méhészetekkel bevándorolni. Azt a méhészetet, ahol a betegséget diagnosztizálták, megsemmisítik: ez jelenleg mintegy 80-100 méhcsaládot érint – tette hozzá a főállatorvos.

Kiirtják a méheket

A nyúlós költésrothadás nevű betegség nem újkeletű Magyarországon, Fejér megyében éves szinten átlagosan 1-3 esetben fordul elő. A fertőzés a méhek fiasítását pusztítja el.

A fertőzés észlelését azonnal be kell jelenteni, az egyetlen védekezési lehetőség pedig az, ha a méhészetet teljesen kiirtják, s a már leölt méhek mellett elégetik a méhészeti felszereléseket is.

Északra lehetnek a gócpontok

A rendezett állapotú, nem elhanyagolt méhészetek tulajdonosai állami támogatást kapnak a megsemmisített méhcsaládok, méhészeti eszközök és termékek után.

A legnagyobb problémát az elhagyott méhészetek okozzák, ezek jelentik ugyanis a betegség gócpontjait. Ilyenek Székesfehérvárról északra, a Bakony felé húzódó települések körzetében lehetnek.

Rovatok