Index Vakbarát Hírportál

Rosszabbat vár 2011-re a GKI

2010. szeptember 29., szerda 16:26

A gazdaság növekedési feltételei rosszabbak a korábban feltételezettnél, ezért a GKI Gazdaságkutató Zrt. 3 százalékról 2,5 százalékra csökkentette jövő évi növekedési prognózisát. Az idei évre szóló előrejelzés 1 százalék maradt - jelentette be Vértes András, a GKI elnöke szerdán.

A GKI idei harmadik előrejelzésében azt feltételezik, hogy a kormány lényegében teljesíteni fogja a jövő évi 3 százalék alatti hiánycélt. Az államháztartási hiány mintegy 1 százalékpontos javulásának fedezetét a GDP várhatóan 2,5 százalékos növekedése önmagában megteremti, de komoly adócsökkentés esetén a 3 százalék alatti deficitcél elérése jelentős kihívás.

Az ország piacról való finanszírozása 2011-ben megoldható a GKI szerint, de drágább és kockázatosabb, mint az IMF védőernyőjével, hacsak nem sikerül a bizalmat más módszerekkel - például valódi strukturális reformokkal, az ERM-2 rendszerbe való belépéssel, hiteles euró-csatlakozási program elfogadásával - jelentősen növelni.

Az államadósság 2011-ben a prognózis szerint az idei 80 százalék körüli értékről a GDP 76-77 százalékára mérséklődhet 3 százalék alatti deficit és 2,5 százalékos növekedés esetén, amely kedvezőbb lesz az EU átlagánál.

A folyó fizetési- és tőkemérlegben az ideihez hasonló, 2,6 milliárd eurós többlet várható, az ország nem szorul nettó külső finanszírozásra. Magyarország összes külfölddel szembeni nettó adóssága a 2009. végi 52 milliárdról 2011 végére 46,5 milliárd euróra (ez a GDP 44 százaléka) csökkenhet.

Az ipar 2011-ben is a gazdaság húzóágazata lesz. Az idei 8,5 százaléknál némileg lassúbb, 7 százalékos növekedésben továbbra is az export szerepe lesz a meghatározó, a belföldi értékesítés inkább csak a második félévben nőhet a prognózis szerint.

Az építőipari termelés sok évi csökkenés után jövőre 4 százalék körüli ütemben növekszik, az ingatlanszektor azonban stagnál. A beruházások valamelyest élénkülhetnek jövőre, de csak a versenyszektorban, az idei 3 százalékos visszaesés után 4 százalékos beruházásélénkülés várható.

A mezőgazdaság átlagos időjárás esetén az idei visszaeséshez hasonló mértékben, 10 százalékkal bővülhet. A kiskereskedelmi forgalom az idei 3 százalékos csökkenés után 1 százalék körüli mértékben emelkedik, de a drágább, hiteligényes tartós fogyasztási cikkeké inkább csak stagnál a GKI előrejelzése szerint.

A gazdasági növekedés beindulásával élénkülő hitelkereslet a bankok hitelezési képességének és (a bankadó miatt) hitelezési szándékainak korlátjába ütközhet. A hiteladósoknak a GKI elemzése szerint a legtöbbet a pénzpiaci bizalom helyrállításával, a kockázati felárak csökkentésével, ehhez hiteles refomokat megvalósító gazdaságpolitikával lehet segíteni. A kormány a hiány csökkentése érdekében el is kötelezte magát új strukturális reformok beindítása mellett, de ezekről még nem lehet közelebbit tudni - mutat rá az elemzés.

A keresetek jövő évi alakulása jelentősen függ a kormány által bejelentett egykulcsos családi adózás tényleges ütemezésétől és tartalmától, annak részletei azonban még nem ismertek. A GKI arra számít, hogy a változásokat fokozatosan vezetik be. A reálkeresetek a prognózis szerint az idei 4 százalék után jövőre 3 százalékkal emelkednek, a ráljövedelem pedig mintegy 1,5 százalékkal nő.

A reáljövedelem növekedése azonban - alapvetően a hiteladósok bizonytalan helyzete miatt - nem vezet majd a fogyasztás érdemi bővüléséhez, a vásárolt fogyasztás csak 1 százalékkal, a teljes lakossági fogyasztás 0,5 százalékkal bővül. A lakosság megtakarítási hajlandósága ugyanakkor magas szinten marad, a bruttó megtakarítási ráta 5 százalékra nő, a nettó 5 százalék körüli értéken marad.

A munkanélküliségi ráta az idei 11,5 százalékos átlagról 2011-re 11 százalékra megy le. Az infláció 2011-ben lassan mérséklődik, az idei 4,8 százalékról (és az év végi 4 százalékról) 2011 végére 3,5 százalék alá csökken, éves átlagban pedig 3,5 százalék lesz.

Vértes András úgy vélekedett: ha a nemzetközi piacok által elfogadott 2011. évi költségvetés és reformlépéseket tartalmazó konvergenciaprogram készül, lassan visszanyerhető az ország, s ezzel a forint iránti bizalom. Az árfolyam a prognózis szerint éves átlagban 270 forint/euró lesz az idei 277, és a második félévi 284 forint/euró után (az idei első félévben 270 forint/euró volt az átlag).

A jegybanki alapkamat a legjobb esetben is csak minimálisan csökken, 2011 végére 5 százalék körülire. A GKI szerint nem zárható ki, hogy a kormány ismét kísérletet tesz költségvetési mozgásterének egyeztetés nélküli bővítésére, ez azonban újabb árfolyam-sokkal járna, ami végső soron kamatemeléshez, a hiteladósok és ezzel a bankok helyzetének további romlásához, a növekedés minimalizálásához vezetne.

Rovatok