Index Vakbarát Hírportál

Az utak megállnak a határ előtt

2010. október 11., hétfő 07:42 | aznap frissítve

Bár az egymást követő kormányzatok célul tűzték ki az ország átjárhatóságának megteremtését, az elmúlt időszak infrastrukturális beruházásai nem tudtak maradéktalanul eleget tenni ennek, az autópályák zöme nem ér a határig.

Három pálya, négy határ

Az autópályák közül az M1-es, az M5-ös és az M7-es ér el a határig. Az M7-esről Horvátország és Szlovénia felé is el lehet jutni gyorsforgalmi úton, az M5-ös pedig az M43-as autópályába torkollva ér majd el Nagylakig.

A tervek szerint még az idén elkészülhet a Kassa-országhatár közötti 14 kilométeres gyorsforgalmi út, aminek azonban egyelőre nem lesz hasonló minőségű folytatása, hisz a Szlovákia irányába tartó M30-as egyelőre csak Miskolcig készült el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban azt mondták, hogy az M30 és a szlovákiai R4 gyorsforgalmi utak csatlakoztatása előkészítés alatt áll, a projekt azonban jelenleg nem szerepel a 2007 és 2013 között elvégzendő útépítési feladatok listáján. A beruházásról szóló döntés az építési engedély birtokában, legkorábban 2011 végén, 2012 elején hozható meg - írja a Napi Gazdaság.

Az M2 gyorsforgalmi út Budapest és Vác (dél) közötti szakaszának bővítése ugyanakkor elkészülhet 2013-ig, az uniós támogatás megszerzéséhez szükséges forrásbiztosítási folyamat megkezdődött. Zajlik az M2 Vác és országhatár közötti szakaszának előkészítése, nyomvonalának kijelölése is. Arra viszont még várni kell egy ideig, hogy egy lendülettel eljuthasson az autós Ukrajnába. Az M3-as autópálya hiányzó szakaszának építése szeptemberben ugyan megkezdődött - a Nyíregyháza és a 49-es számú főút közötti 34 kilométeres szakaszt még ebben az uniós finanszírozási ciklusban követi a Vásárosnaményig tartó folytatás -, ám a határ még nagyon messze van. A Vásárosnamény és országhatár közötti szakasz kiépítése várhatóan csak a 2014 és 2020 közötti időszakban történhet meg.

Talán ennél korábban juthatnak el az autósok gyorsforgalmi úton Romániába. Jelenleg Debrecennél véget ér az M35-ös autópálya, de a minisztériumban azt mondták, hogy az itteni, bihari kapcsolat lesz majd kész hamarabb, mert Romániában most úgy tűnik, az észak-erdélyi autópálya épül gyorsabban. Egy rövid, Kolozsvárt elkerülő szakasz már kész, és bár késve, de talán idén átadják a Tordát elkerükő folytatást is. Építkeznek a magyar határhoz viszonylag közel is. A kapcsolat kialakítása a 2007 és 2013 közötti uniós programozási ciklusban (azaz 2015-ig) megtörténhet. A dél-erdélyi sztráda munkálatai is elkezdődtek Arad és Temesvár között, de ez az autópálya sokkal rosszabbul áll a román oldalon, jóllehet nálunk a Makó és az országhatár közötti szakasz előkészítése is elkezdődött már.

Rovatok