Index Vakbarát Hírportál

Péntek déltől újra termel a Mal Zrt.

2010. október 14., csütörtök 15:50

Pénteken újraindítják a termelést a Mal Zrt.-ben, a cég felügyelői már átvették az összes szükséges dokumentumot. A vörösiszapot egy eddig még nem használt tározóba fejtik majd.

Péntek déltől újra termel az ajkai timföldgyárat üzemeltető, állami felügyelet alatt működő Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., jelentette be Petróczi Tímea, a vállalatot felügyelő kormánybiztos szóvivője Kolontáron.

A biztonságos működést a hatósági engedélyek alátámasztják, mondta. A szóvivő tájékoztatása szerint a cég felügyelői már valamennyi dokumentumot átvették. Az újraindított termelés során keletkező vörösiszapot egy új, eddig még nem használt, de a szükséges engedélyekkel rendelkező tározóba fejtik.

A működés beindításához már korábban felfűtötték a gépeket.

Az európai alumíniumpiac 12 százalékát, a világpiac mintegy 4 százalékát uralja a Mal Magyar Alumínium Zrt. A társaságot a 2008-ban kirobbant gazdasági válság jócskán megviselte, árbevétele a 2007-es 56,36 milliárd forintról 2009-re 28,28 milliárdra csökkent. A cégnél így is több mint 1100-an dolgoznak, a társaság elnöke szerint beszállítókkal együtt nagyjából háromezer embernek adnak munkát. A cég nyolcvan százalékban exportra termel, vagyis az exportteljesítmény is tízmilliárdos nagyságrendben befolyásolja a működése. A cég adósságállománya ugyanakkor tetemes, 2009 végén 18,4 milliárd forint volt.

A Mal felügyeletét egy hétfőn rekordsebességgel elfogadott törvénymódosítás nyomán kedd reggel vette át a magyar állam. Bár tulajdonosai papíron továbbra is a vagyonosok listájának élmezőnyébe tartozó magyar üzletemberek, az általuk kinevezett menedzsment érdemi döntéseket nem hozhat.

A cég élére Bakondi György kormánybiztos került, a társaság operatív irányítását 18 tagú testület végzi. Ennek tagja mások mellett Valenta László, Pintér Sándor belügyminiszter egykori üzlettársa és kabinetfőnöke, Kossa György, aki több más vállalkozás mellett az első Orbán-kormány idején a Magyar Posta Tetra-cégének felügyelőbizottságában, valamint a Postaautó Zrt. igazgatóságában vállalt szerepet. Szintén tagja a Malt felügyelő testületnek Varga József, a Mecsekérc vezérigazgatója, aki már a múlt héten a Mal vezetőinek szakmai és személyes felelősségéről beszélt, továbbá Medgyesi Balázs környezetvédelmi tanácsadót, aki az első Orbán-kormányban a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkára volt.

Orbán Viktor kormányfő még múlt szombaton is arra utalt, hogy a Malhoz tartozó ajkai timföldgyárban – ennek vörösiszaptározója szakadt át a múlt héten – egyhamar aligha kezdődik újra a múlt kedden leállított termelés. A kormányzati aggályok azonban nyomban eltűntek, amint állami kézbe került a gyár, Bakondi már kedden bejelentette, hogy szerdán kormánydöntés lesz a termelés újraindításáról.

Rovatok