Index Vakbarát Hírportál

Érik Magyarország felminősítése

2010. október 17., vasárnap 11:08 | aznap frissítve

A feltörekvő piaci országok között Magyarország az egyik, amely számára továbbra is erősen érik egy fokozatú felminősítés - derül ki a Morgan Stanley utóbbi makrogazdasági adatokkal frissített modelljéből.

Különösen alulárazottnak látszik a közép-kelet európai régió a többi feltörekvő piaci országhoz képest. Ennek fő oka az, hogy a piac tartott attól: az európai adósságválság a feltörekvő európai országokra is kiterjed, de legalábbis jelentős növekedést visszafogó hatással lesz. Az alábbi ábrán látható, hogy Magyarország csődkockázat és hitelminősítés együttmozgása alapján elszakadt az erős korrelációt jelző fő bolytól.

A legnagyobb felminősítési nyomás Törökország, Izrael és Magyarország esetében van a feltörekvők közül, ezzel szemben néhány dél-amerikai országra és Lengyelországra inkább leminősítési nyomás veszélye nehezedhet. A Morgan Stanley által kidolgozott szuverén hitelminősítések előrejelzése azt mutatja, hogy a CEEMEA régió jelentősen alulárazott más régiókhoz képest.

Az alulárazás abból következett, hogy az európai adósságválság feletti aggodalom erre a régióra is kiterjedt, ezért a szuverén kockázatok erősödésénél jobban megnőttek a csődkockázat ellen biztosító eszközök felárai (CDS-felár, Creadit Default Swap). Amint azonban a viharfelhők elvonulnak, a likviditás kibővül, a régió gyorsan fel fog zárkózni.

A Morgan Stanley modellje által várt és a hitelminősítések átlaga (jelenlegi 3 fő hitelminősítő által adott besorolás átlag) kirajzol egy képet, mely feltörekvő országokban számíthatunk az árazás alapján inkább felminősítésre vagy leminősítésre. Egy fokozatú felminősítésre számíthat ez alapján Törökország, Izrael és Magyarország.

Mindez még akkor is így van, ha hozzávesszük a külső hatásokra való volatilis reakciót, amely egyes országokat jellemez. Magas volatilitás jellemzi a régióból Bulgáriát, Magyarországot és Romániát, ám a Morgan Stanley szerint még ezzel együtt is egyértelmű a régió alulárazottsága, így ha folytatódik a gazdasági kilábalás, és bővül a likviditás, kiváltképp egy év végi rali fényében ezek az országok gyorsan behozhatják "lemaradásukat".

Rovatok