Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel tájékoztatást kér a telekomadóról

2010. október 18., hétfő 12:01

Tájékoztatást kér az Európai Bizottság a magyar kormánytól az Orbán Viktor által bejelentett távközlési adóról annak megállapítására, hogy összhangban van-e a teher az uniós távközlési szabályokkal – közölte Neelie Kroes illetékes biztos szóvivője a BruxInfóval.

Az Európai Bizottság tájékoztatást fog kérni a budapesti kormánytól a napokban bejelentett távközlési adóról, azt megállapítandó, hogy az adóteher nem ütközik-e az EU távközlési szabályaiba – ezt Jonathan Todd, a digitális politikáért felelős uniós biztos szóvivője közölte a BruxInfóval.

Todd emlékeztetett rá, hogy az uniós távközlési előírások, de különösen a telekommunikációs eszközök engedélyezéséről szóló 2002-es irányelv értelmében kizárólag bizonyos adminisztratív és szabályozói költségek (főleg engedélyezések és szabályozói funkciók) fedezésére lehet adót kivetni a távközlési cégekre, és azoknak objektívnek, átláthatónak és arányosnak kell lenniük. Az uniós szabályok azt is előírják, hogy az adóterhek és illetékek bármiféle módosításáról megfelelő módon konzultálni kell az érintett cégekkel.

Neelie Kroes szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bizottság szeptember végén jogsértési eljárást indított Franciaország és Spanyolország ellen, mert a köztelevízióban kieső hirdetési bevételek kompenzálására külön adót vetettek ki a távközlési szolgáltatókra.

A magyar kormány tervei szerint 2010 és 2012 között évi 61 milliárd forint bevételre számítanak a telekommunikációs cégek által fizetendő adóból. A kormány az energiaszektort és a kereskedelmi láncokat is válságadóval sújtja, hogy a bevételeket a költségvetési rések betömésére fordítsa. A távközlési szektor esetében azonban első pillantásra úgy tűnik, hogy ezt tiltják a szabályok.

A domináns telekommunikációs cégeket tömörítő európai hálózat, az ETNO pénteki közleményében aggodalmának adott hangot az éves szinten 220 millió euró összegű adó miatt. „Egy ilyen súlyos teher kivetése aggasztó lenne egy olyan szektorral szemben, amely húzóerőt képvisel a növekedésben és a munkahelyek teremtésében és amúgy is óriási összegű beruházásokra készül az új generációs hálózatokba történő hozzáférésbe a következő években” – közölte Michael Bartholomew, az ETNO igazgatója. A domináns európai távközlési cégek európai ernyőszervezete aggódik, hogy a tervezett különadó ellentétes az uniós szabályokkal és felszólítja a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a javaslatot.

Rovatok