Index Vakbarát Hírportál

Súlyos jogsértéseket talált a PSZÁF a Dimenziónál

2010. október 21., csütörtök 16:19

Súlyos jogsértéseket talált a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Dimenzió Egészségpénztárnál. Ezek miatt a felügyelet bírság kiszabása és a közgyűlés összehívására kötelezés mellett kezdeményezte a vezető tisztségviselők felmentését, az ügyvezető munkaviszonyának megszüntetését és személyi bírságot is kirótt - áll a felügyelet csütörtöki közleményében. A felügyeleti vizsgálat az egészségpénztári működésre vonatkozó alapvető szabályok megsértését állapította meg.

A felügyelet kötelezte a Dimenzió Egészségpénztárt, hogy december 15-ig szüntesse meg nem engedélyezett vállalkozási tevékenységét, s a jövőben működési tartalékából csak az alaptevékenység vagy a kiegészítő vállalkozási tevékenység érdekében szükséges kifizetéseket teljesítsen. A Dimenziót 5 millió forint, Kricsfalvi Péter ügyvezetőt 2 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a hatóság.

A felügyelet kezdeményezte az egészségpénztár igazgatótanácsi elnöke és 4 fős tagsága, az ellenőrző bizottság elnöke és 2 fős tagsága felmentését, valamint az ügyvezető munkaviszonyának megszüntetését. Az egészségpénztárnak október 31-ig közgyűlést kell tartania a felügyeleti határozatból eredő döntések meghozatalára, illetve december 15-ig intézkedési tervet benyújtania az egészségpénztár jövőbeni tevékenységére, a működési veszteség kezelésére, illetve a vezető tisztségviselők felelősségének kivizsgálására vonatkozó intézkedésekről.

A Dimenzió Egészségpénztár kiterjedt egészségügyi célú finanszírozási tevékenységet folytatott, úgy, hogy az egészségügyi intézményt működtető egészségpénztárakra vonatkozó jogszabályi előírásokat egyáltalán nem alkalmazta a PSZÁF szerint.

Az egészségpénztár a működési tartalékból történő kifizetések garanciális szabályait saját egészségügyi intézményében nem tartotta be maradéktalanul. Az egészségpénztár emellett működési tartalékából számos esetben teljesített alaptevékenysége szempontjából indokolatlan, teherviselő képességével arányban nem álló kifizetéseket. A felügyeleti vizsgálat összességében az egészségpénztári tevékenységre vonatkozó alapvető szabályok megsértését állapította meg.

Rovatok