Index Vakbarát Hírportál

Több kötelező biztosítást kínáló cég új díjemelő tételt vezetett be

2010. november 1., hétfő 12:16 | aznap frissítve

A fővárosiak lehetnek a nagy vesztesei a hivatalosan csak ma kezdődő idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampánynak, ha nem elég körültekintőek. Sok autós tízezrekkel többet fog fizetni jövőre, ha nem jól választ, mert sok a „büntető” kitétel. A kötelező biztosítások átlagdíja a tavalyi 25 ezer forintról 17 ezer forint alá esett az ügyfelek első valós díjszámításai alapján, az árcsökkenés tehát meghaladja a 30 százalékot. Aki nem vált, stagnáló, vagy emelkedő biztosítási díjra számíthat, az átszerződőknek viszont 90 százaléka találhat a meglévőnél kedvezőbb ajánlatot az eddig végzett kalkulációk szerint. Kétmillió autós válthat.

Mind a 14, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kínáló cég adatait vizsgáló elemzésből kiderül, hogy idén a szolgáltatók komoly különbségeket tesznek a fővárosban, a vidéki megyeszékhelyeken és a kisebb településeken lakók között, s ennek következtében a budapestieknek nagyságrenddel többet kell majd fizetniük – hívja fel a figyelmet a CLB független biztosítási alkusz vállalat.

A kalkulációk szerint például egy fővárosi 45 éves ügyfélnek, akinek Opel márkájú kocsija van, 107 880 forint is lehet a kötelező biztosítása. Ugyanez vidéken, főként egy megyeszékhelyen élő autótulajdonosnak akár 30 ezerrel is olcsóbb lehet – 68 498 forint - még akkor is, ha a legrosszabb ajánlatot fogadja el. Azok az opelosok, akik az előzőekhöz hasonlóan 15 éves jogosítvánnyal rendelkeznek, de kisebb településen laknak, még ennél is kevesebbet kell fizetniük, számukra a legrosszabb ajánlat 59 894 forint lehet – derül ki a vizsgálatából.

Az elemzés rámutat arra is, hogy az átlag magyar fővárosi autósnak akkor is többet kell fizetnie vidéki társainál, ha a legjobb ajánlatot választja. Neki 25 ezertől 80, míg a nem budapestieknek alig valamivel több, mint 16 ezer forintos éves díjjal kell számolniuk.

Az autósoknak mindazonáltal érdemes a kedvezmények listáját is áttanulmányozniuk, hiszen az autó típusa, a lakhely, életkor, a volánnál eltöltött évek száma mellett, sok minden más is könnyítheti, akár 30-40 százalékkal is lejjebb szoríthatja a végösszeget – hívja fel a figyelmet Németh Péter, a CLB elemzési divíziójának vezetője.

A kedvezmények ellenére az elemző nem osztja azok véleményét, akik azt állítják, hogy 2011-ben csökkennek a biztosítási árak. A piac és a tarifák annyira összetettek, hogy ezt nagy könnyelműség lenne kijelenteni.

A Netrisk.hu biztostási portál ma elvégzett számításai azonban azt mutatják, hogy jelentős díjcsökkenés következhet be a mostani kampányban. A hétfő hajnalban elvégzett díjszámítások, valamint az első szerződéskötések gyorsmérlege alapján a vártnál is nagyobb mértékben esett a kötelező biztosítások ára: a megkötött szerződések átlagdíja jelenleg a 17 ezer forintot sem éri el, szemben a tavalyi 25 ezer forinttal. Az árcsökkenés így meghaladja a 30 százalékot – áll a Netrisk közleményében.

Az első átszerződők jellemzően azon ügyfelek közül kerülnek ki, akik minden évben váltanak. A statisztika szerint ugyanakkor még közülük is tízből kilencen találnak a meglévőnél jobb ajánlatot, átlagos megtakarításuk pedig meghaladja az évi 12 ezer forintot.

A rekorddöntéseknek pedig ezzel még koránt sincs vége. Azon autósok, akik nem váltanak, stagnáló, vagy emelkedő biztosítási díjra számíthatnak, ezért elképzelhető, hogy a váltók száma az idén a legoptimistább előrejelzéseket is túlszárnyalja, és megközelíti a 2 milliót, ami az autótulajdonosok több mint 50 százalékát jelentené.

A CLB-nél is hasonlóan látják a helyzetet. Németh Péter úgy véli, hogy bár van pár olyan biztosító az idei kampányban, amelyiknél valóban jelentősen csökkentek a díjak, összességében azonban a szolgáltatók stratégiáját a tavalyi kedvezmények átalakítása, mérséklése, megvonása jellemzi. Megdöbbentő jelenség azonban, hogy új, eddig még nem tapasztalt „büntető”, azaz díjemelő tételeket is bevezettek. A szakértő szerint az összetettebb tarifarendszer miatt az autósoknak a tavalyinál is alaposabban át kell nézniük és össze kell hasonlítaniuk a biztosítási lehetőségeiket és hasonlítaniuk az ajánlatokat. Tavaly december 1-ig 1,5 millió autós váltott biztosítót, de Németh szerint idén ez a szám elérheti a kétmilliót.

Rovatok