Index Vakbarát Hírportál

Elintézte a válságadó plusz a tőzsdét

2010. november 10., szerda 17:48 | aznap frissítve

Hatalmasat zuhant szerdán a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX csaknem 1100 ponttal zárt alacsonyabban, mint kedden. A vezető részvények közül az OTP több mint 5, a Mol 6 százalékkal esett, miután kiderült, hogy a három évre tervezett extraadókat, bár csökkentett összeggel, de 2012 után is megtartaná a kormány.

Napközben több mint 6 százalékos mínuszban, 5400 forint közelében is járt, végül 5,17 százalékos eséssel 5500 forinton zárta a kereskedést az OTP a pesti tőzsdén. A hatalmas zuhanást hatalmas, több mint 26 milliárd forintos forgalomban szenvedte el a bankrészvény.

Átlagforgalmának kétszeresét, több mint 6 milliárdos kereskedést hozott össze a Mol is, amely még nagyobbat esett: árfolyama 6,01 százalékkal 19 700 forintra csökkent (ezzel a Mol lett a nap legnagyobb vesztese a pesti börzén). Hozzájuk képest a csak 3,5 százalékkal 582 forintra csökkenő MTelekom jól megúszta a napot.

A három részvény – valamint az 5,9 százalékot csökkenő Pannergy és az 5,1 százalékkal leértékelődő FHB – egyaránt egy szerda délelőtt megjelent hírnek köszönheti, hogy a mélybe pofozták az árfolyamát. A hír szerint a költségvetési törvényből kiderül: 2012 után sem szűnnek meg a kormány által korábban háromévesnek, átmenetinek ígért, válságadónak nevezett extra sarcok. Nemcsak a további két évnyi pluszadó miatt aggódnak a befektetők, a hír azokat a félelmeket is felerősítette, hogy az adók akár hosszabb távon is megmaradhatnak.

Igaz, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő később megmagyarázta, hogy megszűnnek, de lesz helyettük más. A szavaiból az olvasható ki, hogy ez az új szabályozás rendelkezik majd a 2012 utáni különadók összegéről is. A részleteket firtató kérdésre annyit közölt, hogy az új szabályozás az érintett ágazatok arányos közteherviselésben való részvételét lesz hivatott szolgálni; hogy ez milyen formában történik meg, arról még tárgyalni kell, írja a Portfolio.hu.

A tőzsde egésze követte a vezető papírokat a mélybe. Csupán öt részvény erősödött, de ezek összesített forgalma néhány millió forint volt, míg az egész tőzsdéé csaknem 38 milliárd. A mélyrepülésből kivette a részét a három napja bevezetett CIG is, amely 4,4 százalékos csökkenéssel 765 forinton zárt (a tőzsdei bevezetést megelőző előjegyzésben 938 forintért lehetett CIG-részvényt venniük a kisbefektetőknek).

Rovatok