Index Vakbarát Hírportál

Közös bélyeget bocsátott ki a magyar és az iráni Posta

2010. november 10., szerda 15:20

Közös bélyeget bocsátott ki szerdán a Magyar és az Iráni Posta, így tisztelegve a két ország kulturális kapcsolatai előtt. A magyar sorozat már kapható, az iráni az év végén jelenik meg.

Magyarországon már kapható a 80 és 240 forintos címletű bélyegsor, az azonos tervek alapján készült iráni bélyegek megjelenésére viszont december 31-ig kell várni.

Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján a bélyegeken jász hímzésmotívumok, valamint iráni Yazdi Termeh motívumok láthatóak. A bélyegképek alnyomatát az országok hasonló nemzeti színei alkotják, a feliratok pedig perzsa, illetve magyar nyelven is olvashatók.

A sorozathoz tartozó alkalmi borítékot a jászberényi Jász Múzeum gyűjteményéből származó jászhímzés - tulipános rozmaring saskörmökkel - díszíti. Az alkalmi bélyegzőn a bélyegsor magyar és iráni motívumainak grafikai ötvözete stilizáltan jelenik meg.

A bélyegeket Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a jászberényi városháza dísztermében ünnepélyes keretek között bocsátotta forgalomba szerdán. Az ünnepségen részt vett Saeed Seyed Agha Banihashemi, Irán magyarországi nagykövete is. A két ország közös bélyegkibocsátását és annak helyszínét az indokolta, hogy az alán eredetű, az országba a 13. század elején, a tatárok elől menekülve érkező jászok az indoeurópai népek indoiráni törzsébe, azon belül a sztyeppi irániak közé tartoznak – olvasható a Posta honlapján.

Magyarország az elmúlt években Japánnal, Romániával, Ausztriával, az Európai Unióhoz újonnan csatlakozó országokkal (Ciprus, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Szlovénia), Horvátországgal, Kínával, Törökországgal adott ki közösen bélyegeket.

Rovatok