Index Vakbarát Hírportál

Az autósok negyede újraköt

2010. november 22., hétfő 06:49

Maradnak az eddigi biztosítójuknál, de kisebb díjat kell fizetniük.

Az elmúlt évben a kötelező kampány során a váltó ügyfelek harmada, félmillió autós választotta azt a megoldást, hogy a korábbi biztosítónál maradt, ám ott újrakötött egy olcsóbb díjért. Az online alkuszok tapasztalatai szerint az idén is sokan választják ezt a spórolási módot.

Mint azt Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta : a náluk kötött szerződések esetében az újrakötés mértéke nem éri el a 15 százalékot, de az ügynöki, illetve fiókon keresztüli értékesítés hatására összességében ez az érték jóval feljebb kúszhat. Sok biztosító már nem alkalmazza a korábbi megkülönböztetést meglévő és új ügyfeleknek kínált tarifái között, ez csökkentheti az újrakötők számát.

A legnagyobb mértékben - 30 százalék feletti arányban - a nagyobb biztosítók ügyfelei (Generali, Aegon, Uniqa) választják az újrakötés lehetőségét, de sokan élnek az Allianz ügyfelei közül is az e-gfb-átkötéssel. Simon Péter, a biztositok.hu szakmai vezetője szerint a teljes piacon a tavaly tapasztalható egyharmados újrakötési arányt valamivel alulmúló - nagyjából 25 százalékos - újrakötési arány várható.

Az új ügyfeleknek felkínált elektronikus kommunikációkhoz kapcsolódó kedvezmények miatt sokszor még akkor is megéri a régi ügyfeleknek újrakötni, ha az adott biztosító ugyanazt a díjat kínálja meglévő és új ügyfeleinek - mondja Németh Péter. A CLB értékesítési igazgatója szerint ugyanis ha az ügyfélnek eddig nem volt "elektronikus kedvezménye", most ezzel a döntéssel jelentős kedvezményt kaphat.

A kgfb-n spórolt pár ezer forintnál jóval nagyobb pénztől eshetnek el a nem megfelelően mérlegelők - figyelmeztetnek szakemberek. Ha ugyanis az ügyfél egy korábbi kampányban együttkötési kedvezményt kapott például a lakásbiztosítására, még akkor is veszélybe sodorhatja a másik szerződésének kedvezményét, ha visszaköt a korábbi biztosítójához - ugyanis a két termék már nem ugyanaz.

Az a tény, hogy biztosítók egy-egy újrakötés esetén a korábbi szerződés díjának 10-30 százalékával kisebb bevételt realizálnak majd korábbi ügyfelükön, csak részben hozható be a felgyorsított ügykezelésen, illetve a keresztértékesítésen.

Rovatok