Index Vakbarát Hírportál

Nem ártalmasak a Visegrádi ásványvizek

2010. november 30., kedd 21:42

A másodfokú jogerős ítélet szerint nem veszélyesek az egészségre a Visegrádi ásványvizek, a vizekben a fluorid mennyisége nem haladja meg a literenként 1,5 milligramm törvényi határértéket.

A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a Visegrádi ásványvizek nem veszélyesek az egészségre, ezzel az ásványvízmárka palackozója másodfokon megnyerte  az Interpress Magazin (IPM) ellen májusban indított sajtó-helyreigazítási pert, tájékoztatott a Visegrádi márkát tulajdonló Pet-Pack Kft.

A másodfokon eljáró bíróság megállapítás szerint a vizekben a fluorid mennyisége nem haladja meg a literenként 1,5 milligramm törvényi határértéket, ahogyan azt a lap márciusi ásványvíz-tesztje alapján állította. Az ítélet jogerős.

Az IPM ásványvíz-tesztje eredményeire hivatkozva nyáron feljelentette a palackozó Visegrádi Ásványvíz Kft.-t, miszerint magas fluoridtartalma miatt a víz ártalmas az egészségre, valamint csecsemők és 7 év alatti gyerekek számára fogyasztása nem ajánlott. Azt is hozzátette: a gyártó a palack csomagolásán nem hívja fel a fogyasztók figyelmét arra, hogy bizonyos korcsoportokra a víznek egészségkárosító hatása lehet, és ezzel törvényt sért.

A Fővárosi Bíróság első fokú ítéletében azt mondta ki, hogy a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezésveszélyes. A bíróság döntése az volt, hogy a cégnek fel kell tüntetnie a palackokon, hogy terméke ezen korosztályoknak nem ajánlott.

Az elsőfokú ítélet ellen azonban fellebbezést nyújtott be a Visegrádi Ásványvíz Kft., így az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott. A másodfokon eljáró bíróság nem találta vétkesnek a Visegrádit, így helyesbítő közlemény közzétételére, valamint a perköltségek megtérítésére kötelezte a magazint, írja a Pet-Pack Kft.

Rovatok