Index Vakbarát Hírportál

Körvonalazódik, mi lehet magyar termék

2010. december 13., hétfő 08:06

A tárca elkészítette és hamarosan társadalmi egyeztetésre bocsátja a magyar terméket definiáló rendeletét, amely januárban már hatályba is léphet - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Kardeván Endre, Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerláncért felelős államtitkára. A minisztérium egyértelművé tenné mind a gyártók, mind a fogyasztók számára, hogy mi számít magyar terméknek és mi tüntethető fel a csomagoláson.

A rendelet megkülönböztetné a magyar termék és a száz százalékig magyar termék fogalmát. Az előbbi körbe azok az élelmiszerek tartozhatnak majd, amelyeket részben import alapanyagból, ám Magyarországon állítottak elő. A teljes mértékben magyar termékek közé pedig azok az áruk számítanának, amelyek gyártásához legfeljebb öt százalékban használtak fel import alapanyagot, például csomagolóanyagot vagy Magyarországon jellemzően nem megtermelhető fűszereket, gyümölcsöket. Az államtitkár szerint az ötszázalékos arány a mennyiségre értendő, nem az alapanyagok értékére.

A készülő jogszabály emellett rendet tenne az utóbbi időben elburjánzott védjegydzsungelben is. A rendelet nem vezet be új védjegyet, csak azt szabályozza, milyen feltételnek kell megfelelnie annak, aki a felségjelvényeket - nemzeti színek, zászló - a magyar termék vagy magyar élelmiszer, illetve hasonló értelmű kifejezéseket feltünteti a terméken. Az elképzelések szerint azokat a védjegyeket, amelyek a nemzeti jellegre utalnak, csak a rendelet előírásainak megfelelően lehetne használni, de az állam nem kíván átvenni piaci alapon működő védjegyeket. A tárca biztosítana némi átmeneti időt is a csomagolások lecseréléséhez.

A tervezett új védjegyrendszerhez önkéntesen lehetne csatlakozni. Ez persze nem zárja ki, hogy a terméktanácsok, érdekképviseletek saját minőségtanúsító védjegyeket vezessenek be, azonban csak azzal a feltétellel tehetik, hogy a rendelet előírásait figyelembe veszik. A tárca által eddig megkeresett, különféle védjegyeket birtokló terméktanácsok pozitívan fogadták a rendelettervezetet - hangsúlyozta az államtitkár. Januárban tisztáznák az alkalmazással kapcsolatos gyakorlati képzéseket. Az előkészítés alatt lévő hungarikumtörvényt - és benne az élelmiszerekkel kapcsolatos passzusokat - a legkorábban jövő év első felében fogadhatja el a parlament.

A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet továbbra is megtartaná a tárca, az a jelenleg is átdolgozás alatt lévő magyar élelmiszerkönyvhöz kötődne. A VM kétszintessé teszi az élelmiszerkönyvet: az első szint a jelenlegi szabályozás lenne, vagyis nem szigorodna a rendelet. A második szint a prémium minősítésű, kiemelkedő minőségű élelmiszerek kritériumait írja le és önkéntes alapon alkalmazhatják a gyártók - cserébe persze feltüntethetnék a prémium jelzőt a csomagoláson. Eddig a lekvárok és mézek esetében jelent meg a második szintre vonatkozó szabályozás, és 2011 elején várható a sütőipari termékeké, de a teljes élelmiszerkönyv átdolgozása legalább egy évet vesz igénybe - mondta Kardeván Endre. A KMÉ védjegyes termékeket a magyartermék-rendelet mellett más intézkedésekkel közvetlenül is segíteni fogja a tárca jövőre.

Rovatok