Index Vakbarát Hírportál

Tovább drágult az élelmiszer

2010. december 14., kedd 09:55

Az agrártermékek árszintje októberben 24,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, míg január-októberben az árak 14,2 százalékkal haladták meg a tavaly ilyenkorit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén egyebek között az élelmiszerek jelentős drágulásával indokolta az inflációs kockázatok emelkedését, illetve a kamatemelést.

Az idén januárban és februárban kis mértékben 2, illetve 0,3 százalékkal nőttek az árak, majd a következő négy hónapban 4,1, 5,7, illetve 0,6-0,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Júliusban már 12,8 százalékkal nőttek az árak, majd szeptemberben és októberben egyformán 24,7 százalékra gyorsult az áremelkedés az egy évvel korábbiakhoz képest.

Drágul az élő állat

A növényi termékek drágulása az előző havi, éves összevetésű 40,4 százalékról kissé ugyan lassult, 37,1 százalékra, de még mindig a második legmagasabb ütem ebben évben. Az élő állatok és állati termékek drágulása  azonban jelentősen, az előző havi 4,3 százalékról 7,6 százalékra gyorsult októberben.

A KSH korábbi közlése szerint októberben az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,5 százalékkal emelkedtek és 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Novemberben a havi drágulás üteme 1,1 százalékra csökkent, az éves ütem azonban 5,9 százalékra gyorsult. Január-októberben a növényi termékek ára 24,2 százalékkal nőtt, míg az élő állatok és állati termékek ára lényegében nem változott a KSH adatai szerint.

Nőtt a búza ára

2010 októberében a gabonafélék termelői ára 45,7 százalékkal volt magasabb, mint 2009 azonos hónapjában. A búza felvásárlási ára április óta folyamatosan növekszik, októberben 50 300 forint/tonna volt. Ezzel ellentétben a kukorica felvásárlási ára augusztus óta csökken, októberben 36.200 forint/tonnára. Az ipari növények termelői ára 16,6 százalékkal nőtt, ezen belül az olajnövények ára 30,1 százalékkal volt magasabb, mint 2009 októberében. A burgonya és a zöldségfélék termelői ára 56,7, illetve 10,7 százalékkal emelkedett.

A zöldségek árai eltérő irányba változtak: a zöldpaprika és a paradicsom ára jelentősen növekedett, ugyanakkor az ebben a hónapban jelentős súlyú csemegekukorica ára csökkent az előző év azonos időszakához képest. A gyümölcsök termelői ára októberben 74,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma magasabb ára miatt, de a szőlő ára is közel 50 százalékkal nőtt.

Vágómarha, vágósertés

A vágóállatok termelői ára 2010 tízedik hónapjában 4,0 százalékkal volt magasabb a 2009. azonos időszakinál. A vágósertés ára 2,0 százalékkal csökkent, a vágómarháé és a vágóbaromfié 27,0, illetve 5,7 százalékkal nőtt. A vágómarha január óta folyamatosan drágul, októberben több mint 10 százalékkal drágult szeptemberhez képest, elsősorban a külföldi kereslet hatására.

2010 októberében az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 16,5 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a tyúktojás ára 4,3 százalékkal csökkent, a tej ára viszont  21,7 százalékkal nőtt. 2010. január-októberben minden megfigyelt növényi termékcsoportban növekedtek az árak.

Drágább zöldség és gyümölcs

A gabonafélék ára 25,2 százalékkal haladta meg a 2009. azonos időszakit. A gyümölcsöknél 47,4, a friss zöldségeknél 26,6 százalékos áremelkedés figyelhető meg. Összességében nézve az eddigi hónapokban a zöldségek közül csak a sárgadinnye és az uborka ára nem érte el a tavalyi szintet, a paradicsomé és a petrezselyemgyökéré viszont jelentősen meghaladta azt.

A vágóállatok termelői ára 3,6 százalékkal csökkent, ezen belül a vágósertés és a vágóbaromfi ára 8,3, illetve 0,6 százalékkal esett vissza, a vágómarháé 5,7 százalékkal növekedett. Az állati termékek ára 9,5 százalékkal emelkedett az előző év január-októberéhez képest.

Rovatok