Index Vakbarát Hírportál

Megoldotta a kormány, hogy megszabaduljon Kopits Györgytől

2010. december 20., hétfő 14:35 | aznap frissítve

A kormány végül is keresztülveri a Költségvetési Tanács mai elnökének, Kopits Györgynek a leváltását: az egészségügyi törvényhez beadtak ma egy utolsó pillanatos módosítást, ami visszahívhatóvá teszi Kopitsot.

Mi köze van egymáshoz az egészségügyi törvényeknek a Költségvetési Tanács elnökének visszahívásához? Semmi. Ez azonban nem zavarja a kormányt, egy sokadik trükköt vetnek Kopits Györgyöt leváltására: az egészségügyi jogszabályok módosításáról szóló törvénybe az utolsó pillanatban beemelnek egy erről szóló paragrafust.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

  • 1612
    25 millió forint
  • 536
    0 forint
  • 145
    10 millió forint
  • 107
    5 millió forint

Mint az Index elsőként beszámolt róla, a kormány nagyon elszúrta a Költségvetési Tanácsot lényegében felszámoló törvényt, a múlt héten azt úgy fogadtatták el a parlamenttel, hogy a pontatlanul megszövegezett jogszabály szerint nem tudnák visszahívni a KT elnöki posztjáról az amúgy tavaly kilenc évre megválasztott Kopits Györgyöt. (Az eddigi KT-t és a szakmai stábot szélnek eresztik.) Ezért aztán egy trükköt szeretett volna bevetni a kabinet: amint azt mai cikkünkben felfedtük, egy, a KT-ról szóló alig egy hetes törvényt módosító törvényjavaslattal rukkolt elő a Fidesz-kormány. Az akció azonban elakadt, vélhetően azért, mert rájöttek, hogy nem tudják megszerezni az ellenzéki képviselők támogatását annak házszabálytól való eltéréssel történő sürgős tárgyalásához. Márpedig még a héten szavazni kell, különben Kopits György is Kölségtvetési Tanács elnök marad, miközben január 1-től egy ugyanilyen nevű új, három fős testület is létrejön.

A megoldás: ma lesz a zárószavazása az egészségügyi törvények módosításáról szóló törvényjavaslatnak, a kormány pedig a szavazás előtt pár órával egyetlen zárószavazás előtti módosító indítványt még benyújtott, amelynek utolsó pontja megoldaná Kopits visszahívását. (A módosító itt olvasható, 10-11. oldal, pdf-formátum) A benyújtott javaslat így szól: „a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által jelölt tagjának megbízatása 2010. december 31-én megszűnik.” Ez a mondat lényegében csak annyiban tér el a múlt héten elfogadott, de elszúrt passzustól, hogy az államfő által kinevezett tag helyett jelölt tagot említ, de éppen ez kell ahhoz, hogy Kopitsot vissza tudja hívni a kormány.

Több szépséghibája is van azonban a mostani megoldásnak. Azon túl, hogy a KT elnökének leváltása munkajogilag könnyen aggályosnak bizonyulhat, az egészségügyi törvényekhez és a KT-ról szóló jogszabálynak semmi köze egymáshoz, magyarán, ebben a törvényjavaslatban nem lenne helye a KT-s módosításnak. Az indítvány tartalmilag sehogyan sem fér bele a zárószavazás előtti – úgynevezett koherenciazavart elhárító, feloldó – módosító indítványok körébe, mert nem az egészségügyi törvények átírásáról rendelkező törvényjavaslat kerül ellentétbe valamely más törvénnyel, és nem is az egészségügyi törvényjavaslat két pontjának ellentétét oldja fel a KT-s passzus.

Akkor járna el formailag is szabályosan a kormány és a parlament, hogy ha a KT-ról szóló törvényt módosítanák ezzel, de ez az akció – mint fent említettük – elvetélt. A költségvetési törvényt sem lehet ezzel kiegészíteni, mert azzal az Alkotmánybíróság által tiltott salátatörvény lesz a költségvetési törvényből.

Mindez azonban nem változtat azon, hogy a kormány végül is leváltja a KT mostani elnökét.

Rovatok