Index Vakbarát Hírportál

Oszkó Péter pénztártag marad

2010. december 22., szerda 12:30

A volt pénzügyminiszter szerint nem élhet sokáig az a szabály, hogy nem kap állami nyugdíjat az, aki pénztártag marad. Oszkó Péter szerint minden jel arra utal, hogy az álllam hosszú távon csak nagyon alacsony nyugdíjakat tud majd folyósítani – írja a Népszabadság.

A volt pénzügyminiszter Népszabadságnak adott interjúban a pénztártörvény kapcsán azt mondta, szerinte két ponton lehet alkotmányellenes. Az egyik, hogy aki pénztártag marad, a továbbiakban elveszti a jogosultságot az állami nyugdíjra. A másik problémás intézkedés az automatikus visszaléptetés, vagyis az, hogy a pénztárban maradásról kell nyilatkozni, nem a visszalépésről, ráadásul a nyilatkozatot csak megnehezített feltételekkel lehet megtenni.

A volt pénzügyminiszter szerint ezek a szabályok nem maradhatnak fenn évtizedeken keresztül. "Erősen bízom benne, hogy akár bírósági döntéssel, akár egy másik kormány akaratából, de előbb-utóbb visszakapják az állami nyugdíjra való jogosultságot azok, akik pénztártagok maradnak. Azoknak még több mérlegelni valójuk van, akik rendelkeznek elég szolgálati idővel, és jelentősebb megtakarítást tudtak felhalmozni a pénztári számláikon."

Oszkó szerint az állam csak igen szegényes nyugellátást tud majd biztosítani. Sem a demográfiai, sem a foglalkoztatási kilátások nem adnak okot túlzott bizakodásra e tekintetben. "Egyre több nyugdíjas jut majd egy járulékfizetőre. Nagyobb tehát az esélye annak, hogy csökkenni fog a nyugdíj, mintsem, hogy emelkedik."

Bár Oszkó pénztártag marad, nem nyilatkozott túl optimistán a kasszák jövőjéről. "Sok múlik azon, mennyire befolyásolja az embereket, hogy szinte elkönyvelik a pénztári rendszer megszűnését. Ha az ettől való félelem eluralkodik, s azért lépnek vissza, mert attól tartanak, hogy egy összeomló rendszer utolsó tagjai maradnak, akkor önbeteljesítővé válik az aggodalmuk. Pedig a pénztárak akár néhány tízezres taglétszámmal is el tudnának működni. Tőlük tudom, hogy ha az átléptetésekből származó folyamatos ügynöki kifizetéseket nem kellene kifizetni, ekkora méret mellett is fenntartható lenne egy pénztár."

Rovatok