Index Vakbarát Hírportál

751 zalai dolgozóját teszi lapátra a GE

2010. december 27., hétfő 06:47

Végleges és személyre szabott döntés született arról, hogy a tavaly bejelentett 1212 helyett jövőre "csak" 751 dolgozót bocsátanak el a General Electric (GE) Hungary Kft. két zalai gyárából - számol be a Napi Gazdaság. A nagykanizsai fényforrásüzemből 706, míg a zalaegerszegi alkatrészgyárból a tervezett 99 helyett 45 dolgozót küldenek el. A megmaradó 461 munkahely elsősorban annak köszönhető, hogy a gyártósorok egy részén a hagyományos lámpatestek helyett elsősorban olyan halogénizzók készülhetnek, amelyek iránt az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kereslet. Ráadásul van esély arra, hogy tovább bővítsék a kompaktfénycső-gyártást, illetve különböző autólámpákhoz szükséges búrák is készüljenek a két zalai üzemben. (A nagykanizsai GE Energy 128 dolgozót foglalkoztató ipari szűrőbetétgyártó üzemét már a tavasszal bezárták.)

Kalocsai Kinga, a GE Lighting regionális kommunikációs igazgatója a Zalai Hírlapnak úgy nyilatkozott: az érdekképviseletek, a város, valamint az illetékes állami szervek bevonásával az elmúlt több mint egy év során olyan személyre szabott megoldásokat igyekeztek kialakítani, amelyek megnyugtatóan rendezhetik az elbocsátandó dolgozók döntő többségének sorsát. Ez igény szerint lehetett átképzés, anyagi támogatás, más munkáltatóknál való elhelyezés, saját vállalkozás indítása, illetve nyugdíjazás. Az persze csak az elbocsátások után derül ki, hogy más megoldás híján pontosan hányan jelentkeznek majd a térség munkaügyi központjaiban.

A GE az elmúlt év októberében hozta nyilvánosságra, hogy összesen 14 ezer dolgozót foglalkoztató 14 magyarországi üzeméből a következő két évben mintegy 2700 alkalmazottatbocsát el, miután a gazdasági válság és hagyományos izzók gyártásának megszüntetése a tevékenységek átszervezésére kényszeríti. A GE Hungary a jövő év végén mintegy 11 ezer dolgozót foglalkoztat majd, ezen belül a fényforrásgyártó üzletág létszámát 6 ezerre tervezik.

Rovatok