Index Vakbarát Hírportál

Folytatódhat a frankhitelesek vesszőfutása

2010. december 27., hétfő 17:43 | tizenhárom éve frissítve

A svájci jegybank nem lesz képes megállítani a frank felértékelődését az esetleges újabb devizapiaci intervenciókkal - fogalmaznak lesújtóan devizapiaci kereskedők. Egyes elemzőházak eközben elképesztő prognózisokat közölnek a frankkal kapcsolatban, amit azzal indokolnak, hogy a frank szárnyalásának addig nem lesz vége, amíg az euróövezet adósságválsága tart.

Philipp Hildebrand svájci jegybankelnök, aki idén júniusban hagyott fel a 15 hónapig tartó devizapiaci intervencióval, nem lesz képes megállítani a svájci frank szárnyalását, amelyet az SNB (az ottani jegybank) elnöke korábban többször is súlyos tehernek nevezett - írja a Bloomberg devizapiaci szakértők véleményére hivatkozva.

Frankszárnyalás: nincs megállás

A hírügynökség adatai szerint a kereskedők rendkívül pozitívan vélekednek a svájci frank következő háromhavi kilátásáról, a franknál csak a japán jen szerepelhet jobban. A Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd szakértői brutális várakozást fogalmaztak meg: előrejelzésük szerint a következő 6 hónapban a frank euróval szembeni árfolyama egészen az 1,17-es szintekig ereszkedhet. A Standard Bank Plc elemzői eközben 1,20-as árfolyamot valószínűsítenek az euró-frank esetében.

Az euró-frank kurzusának tekintetében nem újdonság az 1,20-as előrejelzés. A Morgan Stanley elemzői már korábban arra figyelmeztettek, hogy jövőre eléri ezt a szintet a svájci frank.

Tehetetlen a jegybank

A svájci jegybank ebben a helyzetben nem sok mindent tehet, csak a megfigyelő szerepében lehet - fejtette ki a hírügynökségnek Beat Siegenthaler, a UBS zürichi devizastratégája, aki szerint természetes, hogy nagyon aggódnak a jegybankárok, ám nagyon korlátozottak a lehetőségeik.

Hétvégi lapértesülések szerint a központi bank, valamint a legnagyobb svájci kereskedelmi bankok vezetői tanácskozást tartottak a soha nem látott szintekre száguldó svájci frank miatt.

A Bloomberg írása emlékeztet arra, hogy a svájci jegybank korábban sikertelenül próbálta megállítani a frank szárnyalását, miközben jelentős devizapiaci intervenciói nyomán komoly veszteséget volt kénytelen elszenvedni. Kereskedők szerint a jegybankárok ebből okulva tartózkodni fognak az újabb beavatkozásoktól.

Az SNB korábban megpróbálta megállítani a frank felértékelődését, ám egyértelművé vált, hogy ez nem működik - magyarázta Richard Benson, a londoni Millennium Asset Management ügyvezetője, aki szerint a frank egészen addig erősödésre van ítélve, amíg tart az euróövezet adósságválsága.

A frank euróval szembeni szárnyalása a magyar frankhitelesek számára is rossz hír, ugyanis ezzel párhuzamosan általában a forint is gyengülni szokott a frankkal szemben. Pedig már most is erősödött a frank a forinttal szemben, a történelmi csúcsot, 226 forintot közelítve 220 forint környékén járt az elmúlt hetekben az árfolyam.

Rovatok