Index Vakbarát Hírportál

Válsághelyzet elrendelését kéri az Emfesz

2011. január 4., kedd 14:11

Az ellátási zavarok esetére rendkívüli intézkedéseket biztosító válsághelyzet elrendelését kéri a Magyar Energiahivataltól a pénzügyi nehézségekkel küzdő Emfesz. A cég tartozásai miatt már korábban is a kormányhoz fordult segítségért.

Napokon belül döntés születhet az Emfesz ügyében, mondta Góczi István ügyvezető a hivatal illetékeseivel tegnap tartott egyeztetés után az Inforádióban. Szerinte a hatóságnak is az érdeke, hogy ne legyen probléma a magyar földgázellátásban és az érintett mintegy 300 ezer fogyasztó ugyanolyan áron vásárolja a földgázt, mint eddig. Góczi hangsúlyozta: az Emfesz az idén is tartani szeretné a nyolc százalékos árengedményt.

Ha az Energiahivatal visszavonja a cég engedélyét, ki kell jelölnie egy kereskedőt a fogyasztók az átvételére, a cég által kínált 8-16 százalékos diszkontár azonban ezzel elveszik. Az Emfesz most szorult helyzetében pajzsként tartja maga előtt a fogyasztóit, magyarázta a helyzetet egyik piaci forrásunk. Az ügyben megkérdeztük az Energiahivatalt is, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Fellegi, Orbán, Energiahivatal

Emlékezetes, a cég súlyos tartozásai miatt először Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez fordult segítségért, majd múlt héten miniszterelnöki megbízott kinevezését kérte Orbán Viktortól.

Földgázellátási válsághelyzet

A gáztörvény alapján földgázellátási válsághelyzetnek minősül a szükséghelyzetet vagy veszélyhelyzetet el nem érő mértékű, a személyeket, vagyontárgyaikat, a természetet, a környezetet vagy a felhasználók jelentős részének ellátását közvetlenül veszélyeztető földgázellátási üzemzavar.

 A válsághelyzet fennállásáról a hivatal kezdeményezésére a miniszter előterjesztése alapján a kormány dönt. Válsághelyzetet akkor rendelhetnek el, ha a földgázellátás és földgázfogyasztás egyensúlya tartósan felbomlik, és azt a szokásos egyensúlytartási eszközökkel már nem lehet helyreállítani, vagy ha a földgáz-felhasználási igények meghaladják a beszerzés lehetőségeit.

 Válsághelyzet esetén - annak fennállásáig - a kormány rendeletben szabályozhatja az árakat, valamint a gázkereskedők kötelezettségeit és jogait.

Hiába fizetett ugyanis az Emfesz múlt héten az E.onnak, amíg nem fizeti ki milliárdos tartozását a Kelernek, addig a gáztőzsdén keresztül nem kap gázt, bankgarancia híján pedig az E.onra, és a Molra sem számíthat.

Az Emfesz éppen ezért azt kérte a minisztériumtól, hadd vegyen utólagos fizetéssel gázt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségtől. Fellegi szerint azonban ez súlyos és indokolatlan beavatkozás lenne a piaci folyamatokba, és ellentétes az uniós szabályozással.

Ki tartozik kinek?

Az Emfesz egyetlen reménye, hogy hozzájut a Pomázi Csaba nevével fémjelzett cégcsoporttól követelt pénzhez: a Dunacent, az Energott, az Alfa-Nova, illetve a Szegedi Hőszolgáltató állítólag közel három milliárd forinttal tartozik neki.

A cégek azonban nemcsak tagadják, hogy tartoznának az Emfesznek. Pomázi büntető eljárást is kezdeményezett a gázszolgáltató ellen, valamint több mint kétmilliárdos kártérítést követelnek, mondván a vádaskodással jelentős kárt okozott cégeinek, bizalmatlanságot eredményezett együttműködő partnereik és fogyasztóik körében.

Góczi István, az Emfesz ügyvezetője, korábban azt mondta, a társaságok rosszhiszemű szerződésszegő magatartása megnehezíti hosszú távú gázvásárlási szerződéseinek előfinanszírozását.

Véget érhet a történet

A cég  pénzügyi gondjai nem most kezdődtek. Már a kormány által kirótt különadót sem tudta maradéktalanul befizetni, és egy ideje a fogyasztói hullámzások kiegyenlítésére szolgáló  úgynevezett kiegyenlítő gázból tudta csak biztosítani fogyasztói folyamatos ellátását.

Ezt a gyakorlatot azonban nem folytathatja tovább, ha nem vergődik zöld ágra az Energiahivatallal, bezárhatja a boltot. Az Index úgy tudja, utóbbi forgatókönyvet a piacon már kész tényként kezelik.

Rovatok