Index Vakbarát Hírportál

Meglepheti az első gázszámla az Emfesz ügyfeleit

2011. január 7., péntek 17:01 | aznap frissítve

Egyelőre nincs teendője a felfüggesztett Emfesz ügyfeleinek, a gázcéggel kötött szerződésük automatikusan megszűnik, de a gázellátás nem szünetel, az Energiahivatal január 12-ig kijelöli az őket ellátó földgázkereskedőket. A váltás maga nem kerül pénzbe, de az első számlára érdemes lehet félrerakni.

Érdemes lehet félretenni az új szolgáltató első gázszámlájára, hívta fel a felfüggesztett Emfesz ügyfeleinek figyelmét az Energiahivatal. A kilencven napra a pálya szélére állított gázcég fogyasztói január 13-tól automatikusan új szolgáltatóhoz kerülnek, és bár gázellátásuk egy percre sem szünetel majd, az átállás nem lesz teljesen zökkenőmentes.

Az első számla nemcsak azért lesz majd nagyobb, mert elveszik az Emfesz által biztosított 8-16 százalékos diszkont, de azért is, mert a számlázásban előfordulhat kisebb fennakadás, így várhatóan egyszerre nagyobb időszak fogyasztásának ellenértékét kell majd kiegyenlíteni. Hiába fizetnek azonban többet ezentúl a volt emfeszesek, összességében még mindig jól jártak, hiszen éveken keresztül élvezhették a gázcég alacsony árait, anélkül, hogy annak kockázatait is viselték volna.

Jól jártak a fogyasztók

Az Emfesz most egyedül bukik, a fogyasztókat az Energiahivatal automatikusan új kereskedőhöz sorolja, ezentúl annyiért kapják majd a gázt, mint mindenki más, az alapdíj pedig változatlan marad. Nem változik a gáz minősége, nyomása, fűtőértéke sem, mivel az Emfesz felfüggesztésével csak a kereskedő változik meg, a földgáz elosztói tevékenységet végző vállalkozás nem.

Az Emfesz a gas.hu-n keresztül mintegy háromszázezer lakossági fogyasztót gyűjtött össze. Ügyfélszerzési lendületükről sokat elárul, hogy még szerdán - amikor már a piac is kész tényként kezelte a felfüggesztésüket - is folytatták a toborzást, az ügyfélszolgálaton érdeklődőket a kereskedőváltásra biztatták.

Jótanács az Energiahivataltól

Az Energiahivatal felhívja a földgáz felhasználók figyelmét, hogy csak akkor kössenek földgáz kereskedelmi szerződést, ha előzetesen meggyőződtek arról, hogy az adott cég rendelkezik a szükséges földgázkereskedői engedéllyel.

Hogy fogyasztóik többsége honnan került ki, arról sem az Emfesz, sem az Energiahivatal nem volt hajlandó tájékoztatást adni. Az intézményi megrendelők közül korábbi sajtóhírekben többek közt a miskolci, a kisvárdai és a hajduszoboszlói távfűtő cégek szerepelnek. Partnereik között honlapjukon győri, szegedi és váci cég is szerepel, ezek azonban már az Emfesz adósságairól szóló első hírek után siettek közölni, egy ideje nem az Emfesztől veszik a gázt.

Az önkormányzatok közül Nagyecsed, Ráckeresztúr, Jászberény, Pécel, Százhalombatta, Budapest VII., VIII. és XV. kerülete, Kisnána, Vértesszőlős és Újtikos is szerződött a gázcéggel, hogy ezek közül kiknek van jelenleg is érvényes szerződése, arról biztosat nem tudni, forrásaink szerint a nagyfogyasztók már nyáron menekülni kezdtek az ingatag gázcégből.

Ki hova kerül?

A lakossági fogyasztók körében azonban továbbra is sikeresen toborzott a cég, sőt akad olyan is, akit éppen a kereskedőváltás kellős közepén ért az Emfesz felfüggesztése. Akiknél január 13-ig nem zárul le a váltási folyamat azok maradnak, ahol voltak: az Emfeszhez készülők az előző gázcégnél, az Emfeszből távozók pedig az Emfesznél, ahonnan így automatikusan az Energiahivatal által kijelölt kereskedőhöz kerülnek.

A cég felfüggesztésével nem sikkadnak el panaszos ügyek, a reklamációkat a cég köteles határidőben kezelni, szükség esetén a számlát helyesbíteni, a visszajáró összeget visszafizetni. Másik oldalról viszont természetesen a korábbi számlákat ki kell fizetni, az Emfesz a gázmérő leolvasását február 4-ig végezi el, ez alapján készít végszámlát.

Az új szolgáltató ezután kezd számlázni az új szerződéses feltételnek megfelelően. Az első számla kibocsátásának feltétele az is, hogy az induló mérőállást a kijelölt kereskedő is megkapja és feldolgozza, valamint az új szerződés alapján rendelkezzenek arról, hogy diktálás alapján, vagy havi kiegyenlített részszámlázás alapján kapja a számlát, ez időt vehet igénybe.

Az Emfesz engedélyének felfüggesztése automatikusan megszünteti a fogyasztókkal kötött földgáz-kereskedelmi szerződéseket. A fogyasztóknak a kilencven napos kijelölés alatt ajánlatot tesz a kijelölt cég, amit ha elfogad, az időszak után is az ügyfele marad, ha nem, akkor más kereskedővel kell szerződést kötnie.

Verseny az Emfesz ügyfeleiért

A fogyasztóknak tehát a kilencven napos kijelölési időszak végéig gondoskodnia kell arról, hogy érvényes szerződése legyen valamely földgáz kereskedővel a felfüggesztési időtartama utáni időszakra, a legtöbben várhatóan elfogadják majd a hivatal által kijelölt egyetemes szolgáltató ajánlatát.

Hogy mely cégek veszik át az Emfesz ügyfeleit, az hamarosan kiderül, az Energiahivatal 37 gázszolgáltatóval tárgyal, az eredmény pedig legkésőbb január 12-ig kiderül.

Az esélyesek között van az E.on, a Suez, a Főgáz és a Tigáz is, úgy tudjuk, mindegyikük szívesen venne át fogyasztókat. Hamar Orsolya a GDF Suez kommunikációs vezetője az Indexnek elmondta, cégük az Emfesz összes fogyasztójának átvételére készen áll, ehhez energiaforrással és pénzügyi biztosítékokkal is rendelkeznek.

Az Emfesz pedig kezdhet mindent nulláról. A társaság az Energiahivataltól 60 napot kapott, hogy helyreállítsa az engedélyhez szükséges feltételeket. Érvényes szerződést kell kötnie a szállítóvezetékhez való hozzáférésre, megfelelő gázmennyiséggel és bankgaranciával kell rendelkeznie. Bár a piac kevésbé, Góczi István, a cég ügyvezetője hisz abban, hogy ezt sikerül teljesíteni a határidőig.

Molnár Viktor a gázcég marketing menedzsere az Indexnek elmondta: ha az engedélyük felfüggesztése megszűnik, új szerződést kell majd kötniük a fogyasztókkal.

Rovatok