Index Vakbarát Hírportál

A legtöbb cég kajajegyet ad

2011. január 20., csütörtök 12:48

Még nem zárult le minden cégnél a cafeteria-nyilatkozatok leadási határideje, azonban a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató kkv szektorban a béren kívüli juttatások kisebb növekedésére lehet számítani - derül ki a K&H felméréséből.

A bank kkv vezetőket kérdezett ad idei cafeteria-juttatások kapcsán. A decemberi felmérés szerint újra nőtt a cafeteria-juttatást nyújtó cégek aránya. Mint hosszú évek óta mindig, most is az étkezési hozzájárulást és a közlekedési költségtérítést tervezik nyújtani legtöbben az alkalmazottaknak - közölte Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

"December elején 700 kkv vezetőt kérdeztünk meg arról, a következő egy évben hogyan alakulnak cégénél a béren kívüli juttatások" - tudatta Németh. Bár a felmérés idején a cafeteria-rendszer idei változásai még nem voltak véglegesítve, a válaszok alapján valószínű, hogy idén növekedhet a béren kívüli juttatások nagysága. A tavaly év eleji 54 százalékos mélypontról 63 százalék ra nőtt azoknak a cégeknek az aránya, akik valamilyen béren kívüli juttatásban gondolkodtak.

A vállalatok vezetői úgy 45 százaléka mondta, hogy étkezési hozzájárulást nyújt, az építőipari cégeken belül pedig még magasabb, 56 százalék ez az arány. Közlekedési költségtérítést – amely a második legnépszerűbb cafeteria juttatási forma – idén a kkv-k 31 százaléka tervez. Ennél az elemnél a középvállalatok aránya kiugró, közülük durván minden második cég számol ezzel a juttatási formával. Minimális csökkenéssel ugyan, de őrzi harmadik helyét az üdülési csekk (17 százalék), illetve felzárkózott hozzá a pénzbeli jutalom is, ebben is a kkv-k 17 százaléka gondolkodik.

A magánnyugdíjpénztárakat érintő változások rányomták bélyegüket a cafeteria-rendszer keretében nyújtható nyugdíjpénztári befizetésekre is, hiszen az elmúlt időszakhoz képest itt történt a legnagyobb csökkenés: 19-ről 11 százalékra csökkent az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést nyújtani tervező vállalkozások aránya.

Az idei cafeteria-rendszer újdonsága, a Széchenyi Pihenő kártya ezzel szemben egyelőre nem váltott ki túl nagy reakciót a kkv körében, hiszen csupán 1 százalékuk jelölte meg választott juttatási formaként. Ez azonban összefügg azzal, hogy a felmérés idején még nagyon kevés információ állt rendelkezésre erről a cafeteria-elemről, és jelenleg is csak annyit tudunk, hogy a második félévben vezetik be.

Rovatok