Index Vakbarát Hírportál

Beleszerettek a befektetők Magyarországba

2011. január 20., csütörtök 15:58

Nem okozott negatív piaci reakciókat, hogy a korábban kommunikált 600-800 milliárd helyett idén csak 200-260 milliárd forintnyi egyensúlyjavító intézkedést tervez a kormány. A befektetők vásárolják a magyar eszközöket, és inkább a bóvlikategóriától félnek - írja a Napi Gazdaság.

Korábbi példák alapján meglepő lehet, hogy semmilyen negatív piaci reakciót nem okozott a magyar tőzsdén Nátrán Roland helyettes államtitkár tegnapi bejelentése. Szavai szerint 2011 és 2013 között 600-660 milliárd forintos kiigazítást tervez a kormány, amiből idén 200-260 milliárdnyi valósulhat meg.

Hozzászoktak a rossz hírekhez?

Nagyon negatív a hangulat Magyarországgal szemben már régóta, a nagybefektetők annyira alul vannak súlyozva, hogy esetleg úgy gondolják, ez még belefér- vélekedett Duronelly Péter a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója a Napi Gazdaság megkeresésére.

Jelenleg eszközújraallokáció folyik és az elmúlt napok teljesítményéből úgy látszik, hogy a magyar eszközöket inkább vásárolják a szereplők. Magyarországgal szemben egyelőre inkább az a félelem, hogy le lesz minősítve a bóvli kategóriába, ez a démon, amivel küzdenek a piacok - fogalmazott.

Duronelly szerint nem úgy néz ki, hogy túlságosan felkészült lenne a kormány, hogy tudja-e, a grandiózus célok megvalósításához milyen lépések kellenek. Várjuk azt, hogy van-e koncepció - fogalmazott.

Králik István a KBC Securities üzletkötője szerint a külföldi intézményi befektetők már meghozták a döntést, csökkentik a magyar eszközök alulsúlyozását és menet közben ezen nem módosítanak - azzal megvárják a végleges bejelentést. A csütörtöki kereskedésen is az látszik, hogy a külföldi szereplők főleg a vételi oldalon álnak, inkább a kisbefektetők próbálnak shortolni - tette hozzá.

Ha úgy vesszük, meg is van a szám

A korábbi 600-800 milliárd "ködös dolog" volt, nem hiszem, hogy bárki azt gondolta volna, hogy ekkora kiigazításra reális lehetőség van még a 360 milliárdos nyugdíjjárulék-eltérítésen felül - mondta Keszeg Ádám a Raiffeisen makroelemzője. Ha úgy vesszük, hogy a 2011-re ígért 260 milliárdhoz hozzáadjuk a járulékok eltérítéséből származó összeget, ott vagyunk a 600 milliárdnál - tette hozzá. A piacon korábban sem voltak vérmes várakozások, tévedés lene azt hinni, hogy reálisan 600, sőt 800 milliárdos idei kiigazításra számítottak volna a szakértők. Keszeg szerint így ez a hír nem negatív, igazán egy pici pontosításnak tekinthető.

Kondrát Zsolt az MKB makroelemzője azt emelte ki, hogy a bejelentett intézkedéseket permanensnek kell tekinteni. Vagyis az idei 200-260 milliárdos kiigazítás jövőre is megmarad, és hozzáadódik az újabb 200 milliárd. Idén nincs is szükség újabb lépésekre a nyugdíjpénztári intézkedéseken felül. Jövőre viszont annál inkább, mert miután előrehozták az átlépési határidőt, nem fog eredményszemléletben a nyugdíjpénztári átlépésből bevétel képződni - hívta fel a figyelmet az elemző. De ha idén és jövőre teljesítik a most elhangzott kiigazítást, az így is elegendő lehet.

Kondrát szerint, ha ez így megvalósul, akkor inkább pozitív reakciót indokolna, de a piaci szereplők most már megvárják a bejelentéseket mielőtt lépnének.

Rovatok