Index Vakbarát Hírportál

Libikókán a cégek

2011. január 27., csütörtök 08:13

Tavaly 21 668 olyan cég volt, amely az év elején még az átlagosnál kisebb kockázatú volt és év végére átkerült az átlagosnál nagyobb kockázatú kategóriába - áll a Dun & Bradstreet nemzetközi cégminősítő elemzésében.

21 668 olyan cég volt tavaly, amely év végére átkerült az átlagosnál nagyobb kockázatú kategóriába. Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy 2010-ben közel kétszer annyi cég (43 470) vált átlagosnál kisebb kockázatúvá, mint amennyinek a kockázatossága egy év alatt jelentősen romlott, idézi a Napi Gazdaság a Dun & Bradstreet nemzetközi cégminősítő elemzését.

Országszerte azzal kell számolni, hogy egy éven belül a vállalatok több mint három százaléka válik fizetésképtelenné, míg a kiemelkedően magas kockázatú cégek esetében ez az arány tíz százalék feletti.

Már nem elég évente megvizsgálni az üzleti partnerek megbízhatóságát, mivel az a jelenlegi változékony gazdasági környezetben akár hetente is változhat, és válhat a megbízhatónak tartott cég is erősen kockázatossá vagy fordítva - mondta a lapnak Keleti József, a D&B ügyvezető igazgatója.

Egyik hónapról a másikra átlagosan 30 ezer cég kockázatossága vagy ajánlott hitelkerete változik, de vannak olyan hónapok is, amikor ez a szám eléri a 90 ezret.

Rovatok