Index Vakbarát Hírportál

Számít a kormány a Mátrai Erőműre

2011. február 3., csütörtök 16:43

A kormányzat és a magyar energiapolitika a következő két évtizedben is számít a lignit alapon villamos energiát termelő Mátrai Erőmű működésére, jelentette ki Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Visontán.

A kormány azzal számol, hogy a Mátrai Erőmű a következő két évtizedben is a magyar villamos energia termelés 10-15 százalékát biztosítja, közölte Bencsik János energiaügyi államtitkár, amikor látogatást tett a német többségi tulajdonú társaság központjában.

Ehhez ugyanakkor a szokásos karbantartási tevékenységen túl beruházások megvalósítása szükséges a károsanyag kibocsátás csökkentése és a biomassza fokozott felhasználása érdekében, tette hozzá a politikus.

Bencsik János emlékeztetett arra, hogy a kormány éppen szerdán hagyta jóvá a 2030-ig érvényes nemzeti energia stratégia fő irányelveit. Ezt követően pedig megkezdődhet a stratégia véglegesítéséhez szükséges nyilvános szakmai párbeszéd.
 Ennek része a Mátrai Erőműnél tett látogatása is, fűzte hozzá.

Ugyancsak elkészítette a kormányzat az elmúlt év második felében a nemzeti megújuló energia cselekvési tervet is, amelyet megküldtek az Európai Bizottság részére. Ezek szerint 2030-ra a villamos energia termelés területén csak kiegészítőként jöhet szóba a megújuló energiahordozók használata, vagyis azzal számolnak, hogy a megtermelt villamos energia, mintegy 20 százaléka származik majd megújuló forrásokból, a hőenergia-termelésnek viszont már a harmadát adhatják, ismertette az elképzeléseket a politikus.

 

Bencsik szerint a tervezett új, bürokratikus akadályokat lebontó energiagazdálkodási törvény, illetve a kötelező villamos energia átvételi rendszer átalakítása hosszútávon is kiszámítható jogszabályi környezetet teremt.

A 950 megawatt teljesítményű erőművi blokkokat működtető társaság az elmúlt évben 96 milliárd forint árbevételt ért el, amely megegyezik a 2009-es értékkel. A cég részvényeinek 51 százalékát a német RWE konszern, 21 százalékát az Energie Baden-Würtemberg, 26 százalékát meg a Magyar Villamos Művek birtokolja. A fennmaradó rész kisrészvényesek birtokában van.

Rovatok