Index Vakbarát Hírportál

Szokatlanul keményen kritizál az IMF

2011. február 3., csütörtök 17:35

A gazdaság törékeny állapotára és a külső forrásokra való rászorultság miatti nagyfokú sérülékenységre tekintettel nagyon fontos egy középtávú makrogazdasági keret kidolgozása, ami csökkenti a bizonytalanságot és a kockázati prémiumokat - idézi az IMF igazgatótanácsának értékelését a portfolio.hu.

A fő kihívásnak a tanács azt látja, hogy középtávon a kormány megalapozza a fenntartható költségvetési pozíciót. Mindennek kapcsán kiemeli, hogy az adócsökkentés hiába javítja a versenyképességet, ha közben jelentős költséggel jár. Az IMF értékelése szerint ugyanis az eddigi intézkedések messze vannak attól, hogy ellensúlyozzák a bevételek kiesését. A lyuk ideiglenes betömését szolgáló válságadók torzítók, a nyugdíjrendszer tőkefedezeti pillérének felszámolása pedig aggodalmak forrása, mert növeli a a középtávú költségvetési kockázatokat és csökkenti a transzparenciát.

Az igazgatóság értékelése rámutat a tartós kiadásracionalizálás szükségességére, amelyek közül kiemeli a szociális juttatások jobb célzottságát és az állami tulajdonú közlekedési társaságok átalakítását. Ennek kapcsán az IMF üdvözli a hatóság azon terveit, melyek szerint februárban széleskörű szerkezeti reformba kezd.

Ezen felül IMF-nek tetszik a Pénzügyi Stabilitási Tanács erősítése is, ám hozzáteszi, hogy a Költségvetési Tanács (KT) gyengítése csökkenti a szisztematikus kockázatok kezelésének és monitorozásának kapacitásait.

Az intézményépítés kapcsán aztán több területen is aggodalmát fejezi ki az igazgatótanács. A gazdasági kormányzás gyengítését látja abban is, hogy a KT mellett a jegybank monetáris tanácsának függetlensége is csökken, és az Alkotmánybíróság szerepkörének szűkülését is szóvá teszi.

Ezek a lépések aláássák a fékek és ellensúlyok rendszerét, és ellene hatnak annak a kormányzati célnak, hogy helyreállítja a befektetői bizalmat, illetve csökkenti a hitelfelvétel költségeit.

Kisebb növekedést várnak, mint a kormány

A nemzetközi pénzügyi szervezet  szerint a magyar gazdaság 2010-ben 1,1 százalékkal bővült, 2011-ben 2,8 százalékos növekedés várható. (A kormány prognózisa szerint 3,0 százalék lesz a növekedés ebben az évben, a Magyar Nemzet Bank 3,1 százalékot prognosztizált.)

Az IMF számításai szerint az átlagos infláció mértéke 2010-ben 4,9 százalék, 2011-ben várhatóan 4,1 százalék lesz, 2011 decemberére 3,9 százalékra mérséklődik. Az IMF erre az évre 5,6 százalékos államháztartási többletet prognosztizál a GDP arányában.

A jelentés szerint az idei év végére 79,5 százalékról 69,9 százalékra csökken Magyarország GDP-arányos államadóssága. Elemzők ennél valamivel kisebb csökkenést várnak, a kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy áprilisban lehet majd pontos számot mondani.

Rovatok