Index Vakbarát Hírportál

Lázárra panaszkodnak az erőművek

2011. február 8., kedd 08:23

A Magyar Szélenergia Társaság Rogán Antalhoz, a Biomassza Erőművek Egyesülése pedig Bencsik Jánoshoz fordult levélben Lázár János korábbi, a kapcsolt és megújuló energiák átvételi árát érintő tőrvénymódosító javaslata miatt.

Levélben fordult Rogán Antalhoz a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) Lázár János korábbi, a kapcsolt és megújuló energiák átvételi árát érintő tőrvénymódosító javaslata miatt. A szervezet arra kéri a Gazdasági és Informatikai Bizottságot és annak elnökét, hogy ne támogassa, és ne fogadja el Lázár János javaslatát.

Mint azt az Index pár héttel ezelőtt megírta, Lázár János a Fidesz frakcióvezetője törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amelyben indítványozza a kapcsoltan termelő erőművek és a megújuló energiaforráson termelő erőművek árameladásával kapcsolatos támogatások drasztikus csökkentését.

A javaslat azért volt meglepő, mert a területet kezelő energetikai államtitkárság már korábban elfogadtatott egy módosítást annak érdekében, hogy ezzel elkerüljék az ország több városát máskülönben érintő távhőárrobbanást, a megújulók akkor szóba sem kerültek. Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár az Index cikke nyomán a Facebookon kommentálta képviselőtársa javaslatát: "Szóval a kompromisszum lehetővé tette a távhődíjak drasztikus emelésének elkerülését, illetve számos energetikai vállalkozás ellehetetlenülését. Módot adott arra, hogy az év során előkészítsük a zöldenergia-termelés új szabályozási környezetét. Lázár János javaslata ezt a konszenzust borítja föl, így számomra mind szakmailag, mind pedig politikailag vállalhatatlan."

Az MSZET levelében jelzi, hogy a megújuló energiákra vonatkozó sorok akár elírásból, akár szándékosan kerültek bele a javaslatba, de a tervezett 35 százalékos KÁT ár csökkentés a magyarországi szélerőműveket működtető cégek döntő többségének működését ellehetetlenítené.

Szintén levelet írt Lázár módosítójával kapcsolaban a Biomassza Erőművek Egyesülése. Bencsik János energiaügyi államtitkárnak írt levelükben a módosító javaslat valódi okát és célját firtatják, személyes találkozót és közvetlen tájékoztatást sürgetnek.

"Az elmúlt időszakban is nyitott volt az Államtitkárság az iparág sorsát alapvetően befolyásoló szabályozási kérdések véleményezésére" - áll a Bencsiknek küldött levélben. A minisztérium állásfoglalást ígért a módosító ügyében, ezt azonban azóta sem tette meg.

Rovatok