Index Vakbarát Hírportál

Megerősítette az államtitkár: jön a hamburgeradó

2011. február 15., kedd 17:36

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára megerősítette azokat az előzetes értesüléseket, miszerint a kormány hamburgeradó bevezetését tervezi. Cséfalvay Zoltán a HírTv-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy vállalniuk kell a rizikót azoknak, akik egészségkárosító termékeket fogyasztanak.

Mint azt az Index megírta, a kormány az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná, amit az egyik elképzelés szerint meg is pántlikáznának, és az egészségkassza lenne a pár milliárdos, esetleg egy-két tízmilliárdos tétel végállomása. A színezett italokra (kólára), kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki ezt a terhet.

Az ÉFOSZ ellenzi a különadót

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) konkrétan nem ismeri a kormány hamburgeradó néven ismertté vált elképzelését, de azt várja, hogy ebben a magyar élelmiszer-feldolgozó ágazat jövőjét befolyásoló kérdésben az érintettek bevonásával, valódi szakmai vitát és hatásvizsgálatokat követően szülessen döntés. Szerintük a különadó jelentősen rontaná az amúgy is komoly nehézségekkel küszködő magyar élelmiszeripari vállalkozások regionális versenyképességét, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon az élelmiszerek általános forgalmi adója uniós szinten is a legmagasabbak közé tartozik.

„Ha bizonyos terméknek kimutathatóan egészségkárosító hatása van, amelyek kórházi kezelést vonhatnak maguk után és ezt a társadalom fizeti, az a terhek nem egyenlő megosztása. Nyilvánvaló, hogy aki ezeket a termékeket fogyasztja, annak a rizikót is vállalnia kell" - mondta a HírTv-nek nyilatkozva Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára utalva arra, hogy a kormány valóban bevezeti a hamburgeradót.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt arról, hogy „az egészségtelenül élőknek nagyobb hozzájárulást kell majd tenniük a rendszer fenntartásához".

Rovatok