Index Vakbarát Hírportál

Eladják az egyik leghíresebb magyar borászatot

2011. február 17., csütörtök 06:58

Jó esély van arra, hogy az új pályázaton sikerül értékesíteni az egykori Egervin borgazdaság ingatlanait és pincerendszerét. Az ajánlattételi határidő március elsején jár le. A társaság 2,2 milliárd forinttal tartozik hitelezőinek.

Felszámolója ismét pályázatot hirdetett az Egervin-jogutód Integrált Borgazdaság (IB) Zrt. egri borászatának, eszközeinek és 4,5 kilométeres pincerendszerének értékesítésére, az irányár változatlanul 947,5 millió forint - számol be a Napi Gazdaság. Érvényes ajánlat eddig nem érkezett az ingatlanokra, most azonban, a március 1-jén záruló pályázaton várhatóan tesznek majd ajánlatot az érdeklődők - mondta a lapnak Szűcs Zoltán felszámolóbiztos, a Ratis Kft. munkatársa.

A 2009 áprilisa óta felszámolás alatt lévő társaság mintegy 2,2 milliárd forinttal tartozik harmincöt hitelezőjének, köztük pénzintézeteknek, az adóhatóságnak, beszállítóknak és magánszemélyeknek. Felszámolását másfél milliárdos tartozás miatt egy bank kezdeményezte.

Az IB már nem birtokolja az Egervin bormárkákat, a tulajdonosok a borászat tevékenységeit racionalizálásra hivatkozva külön társaságokba szervezték. Az IB-vel azonos telephelyen, jelenleg bérbe adva működik a 2010 augusztusa óta felszámolás alatt lévő B+B Borpalackozó (korábban Bulls Blood) Kft. töltőüzeme.

Az 54 egységből álló, 15-20 millió palack/év kapacitású gépsorát - amelyre a bérlőnek elővásárlási joga van - 135 millió forintos irányáron hirdette meg a cég felszámolója, az Apport Kft. A januárban zárult pályázatra nem érkezett ajánlat, de február végén-március elején újra meghirdetjük a gépsort - mondta a Napi Gazdaságnak Sebestyén Zsolt felszámolóbiztos. A B+B-vel szemben tizenhét hitelező nyújtott be követelést 644 millió forint összértékben, köztük több mint félmilliárd forinttal a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-nek tartozik, továbbá a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak, nyugdíjpénztáraknak, az adóhatóságnak, az önkormányzatnak és beszállítóknak. Az MFB beruházási kölcsönt nyújtott a cégnek a palackozó gépsor beszerzéséhez és raktárkapacitásának bővítéséhez. Ennek visszafizetéséhez készfizető kezességet vállalt tulajdonosként az IB és a Timesco Befektetési és Fejlesztési Zrt.

Az Egervin bormárkákat 2006-ban vásárolta meg és értékesíti a Bulls Blood Kereskedelmi Zrt., amely később Bulls Blood Bortársaság, Egervin Bulls Blood, majd 2010 márciusa óta Vincom Kereskedelmi Zrt. néven működik - derül ki az Opten Kft. cégtárának adataiból. Többségi tulajdonosa, csakúgy, mint az IB-é és a B+B-é, a Timesco, amely közvetve (az Odeona és Art-Com Kft.-ken keresztül) Botos Attila és Fodor László érdekeltsége. Az Opten adatai szerint az IB Verőszala utcai telephelyén van bejegyezve az EBB-Vin Borkészletezési és Borkereskedelmi (korábbi nevén Egervin Raktározó) Kft. is, amelynek fő tevékenysége az ital-nagykereskedelem, tulajdonosa 2010 márciusáig az Egervin Bulls Blood volt, azóta a Chateau Tsomos Kft. és a Vildan Kft., az ügyvezetője Botos Attila.

Az IB borászatában 2007-ig folytattak szőlőfeldolgozást és borkészítést, azóta bortárolást végeznek. Az ingatlanok irányára 502 millió, a technológiáé, hordóké és eszközöké 445 millió. A pincében jellemzően ászokhordók és vasbeton tartályok, a felszínen vasbeton és krómacél tartályok találhatók - áll a pályázati felhívásban. Az összes tárolótér mintegy 150 ezer hektoliter. Az Egervin közel 300 ezer palackos és hordós borkészletéből eddig csak néhány ezer darabot adott el a felszámoló, az új pályázaton ismét lehet ezekre ajánlatot tenni (1997-2005 közötti évjáratú és 1968-1988-as érlelésű muzeális palackos, valamint hordós fehér, rozé és vörösborokra).

Rovatok