Index Vakbarát Hírportál

Kedden jönnek a strukturális reformok

2011. február 24., csütörtök 16:08

Kedden jelenti be a kormány a strukturális reformokat. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: a bejelentésben várhatóan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fog főszerepet vállalni. Hozzátette, szombaton kerül a kabinet elé a strukturális reformokkal kapcsolatos végleges előterjesztés.

A reformok csúszását firtató kérdésre Szijjártó Péter azt mondta: a konzultációk és a szakmai egyeztetések még tartanak, ez az oka annak, hogy a hét végén kerül a kabinet elé a végleges előterjesztés.

Erre számítunk

Mint megírtuk, az ötletek között van, hogy megszüntetik a 65 éven felüliek ingyenes utazását, és általában is megrostálnák a közlekedési kedvezményeket.

Még az idén elkezdődhet a négyszázezer öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjas rokkantsági fokának orvosi felülvizsgálata, hogy már jövőre megtakarítást érjenek el ezen az ágon.

Az egészségkasszánál nemcsak azt szeretnék elérni, hogy a generikus gyógyszerek forgalma nőjön az originális gyógyszerek kárára, hanem a hatóanyag-alapú támogatást is preferálnák (vagyis az azonos molekulát tartalmazó, de drágább gyógyszerre nem járna több támogatás).

A bevételi oldalon az uniós szinten harmonizált adóhoz igazított bankadóból a mostani összeg fele, évi 60 milliárd forint körüli bevétel jöhet. A tervezett zöldadókon belül a leghangsúlyosabb elem a 2013 elején debütáló elektronikus útdíj lenne, ami évi százmilliárdos tétel jelent.

A kormányzat abban is gondolkodik - ezt korábban meg is erősítették - hogy a kólára, édességekre fix összegű pluszadót vetnek ki.

Rovatok