Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a részleges kilakoltatási moratórium

2011. március 10., csütörtök 10:29

A kilakoltatás előtt állókra korlátozná az áprilisban lejáró általános kilakoltatási moratóriumot egy kormánypárti törvényjavaslat. A szabad felhasználású hiteleseket is védenék, ha a pénzt lakásra költötték. A téli hónapokra azonban maradna az általános érvényű moratórium.

Az Országgyűlés honlapján közzétett javaslatban a fideszes és kereszténydemokrata politikusok kifejtették: arra vonatkozhat a moratórium meghosszabbítása, aki megfelel a vonatkozó törvényben foglalt feltételeknek, azaz természetes személy, lakóingatlant kell elhagynia és nem jogosult más beköltözhető ingatlan használatára, és a végrehajtást kérő lakhatását sem lehetetleníti el a lakásban maradásával - írja a portfolio.hu.

A feltételek között szerepel még, hogy ne legyen önkényes lakásfoglaló, vagy rendbírsággal sújtott személy. Rögzítették, hogy az érintett olyan személy, akit nem ítélt el a bíróság hitelezéssel kapcsolatos visszaélés miatt, és aki lakáshitel-tartozásból eredő követelés (akár pénzkövetelés, akár kifejezetten ingatlan kiürítésre vonatkozó kötelezettség) végrehajtása miatt áll eljárás alatt.

A törvényjavaslat azokat is védené, akik szabad felhasználású hitelből vették, építették vagy újították föl azt a lakásukat, amiből most ki kellene költözzenek. Akik azonban a pénzt fogyasztási cikkekre költötték, nem védené a törvény.

Határidő nélkül

A kormánypárti politikusok felidézik, hogy a bírósági végrehajtásról szóló, 2010. évi törvény elfogadásával a törvényalkotó speciális feltételekkel állapított meg kilakoltatási moratóriumot a 2010. augusztus 11-e és 2011. április 15-e közötti időszakra. Ennek célja az volt, hogy - néhány kivétellel - a ténylegesen kilakoltatással fenyegetett valamennyi olyan adós, aki sehová nem tudna elköltözni, ideiglenes haladékot kapjon lakása kiürítésére.

Tekintettel arra, hogy a moratórium egy hangsúlyozottan ideiglenes, válságkezelő jogintézmény, s a szabályozásnak fokozatosan vissza kell térnie a követelés-érvényesítés általános rendjéhez, a moratórium időszaka alatt szükségessé vált azon adóscsoportok meghatározása, amelyeket az állam a hiteltartozások felhalmozódása okán kíván új életkezdésük érdekében különböző célzott programokkal segíteni - magyarázták, kiemelve: e körbe az úgynevezett "bedőlt hitelek" adósai is beletartoznak, köztük azok is, akikkel szemben végrehajtási eljárás az utolsó fázisához, a rendőrség közreműködésével történő kilakoltatáshoz ért.

A törvényjavaslat úgy hosszabbítja a moratóriumot, hogy nem adja meg a védőernyő lejáratának dátumát. A benyújtók azt is rögzítik, hogy a téli hónapokban marad a mindenkire érvényes moratórium.

Annak érdekében, hogy időlegesen ne kerüljön sor az érintettek kilakoltatására, a törvényjavaslat rájuk kiterjedően úgy hosszabbítja meg a kilakoltatási moratóriumot, hogy annak végső időpontját nem jelöli meg; a törvényalkotó feladata lesz ezért - a szükséges feltételek fennállása esetén - a moratórium megszüntetéséről gondoskodnia. A dokumetnum szerint

A moratórium részleges fenntartásának terve alátámasztja korábbi értesülésünket, mely szerint április közepétől csak a legrászorultabbakat védenék a kilakoltatástól. Az eszközkezelő felállításáról és az intézmény anyagi forrásairól, illetve a kilakoltatási kvótákkal kapcsolatban felröppent hírről azonban továbbra sem beszél a kormány.

Rovatok