Index Vakbarát Hírportál

Válságban is jól fogyott a pálinka

2011. március 21., hétfő 08:04

A tavalyi rossz gyümölcstermés, illetve a házi párlatfőzés bevezetése ellenére mintegy 40 ezer literrel nőtt a kereskedelmi főzdékben előállított pálinka mennyisége, és nagyjából ugyanennyivel emelkedett a minőségi pálinkafogyasztás is - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület vezetője a Destillata nemzetközi párlatverseny hazai díjátadóját követően. Az egyesület adatai szerint a korábbi 1,04 millió liter, 50 fokos pálinkának megfelelő mennyiségű szesz az elmúlt szezonban 1,08 millió literre emelkedett. Elsősorban a fizetőképes harmincas-negyvenes korosztályban nő a pálinkafogyasztás, kimutathatóan az egyéb égetett szeszek fogyasztásának rovására.

Mindeközben a bérfőzetésben előállított italmennyiség drasztikusan csökkent: 14 millió liter 50 fokos párlatnak megfelelő mennyiségről 8 millió literre. Ezt egyrészt okozhatta az, hogy tavaly a rossz időjárás miatt kevesebb gyümölcs termett, amit csak drágábban lehetett beszerezni - a minőségi pálinkák előállítási költségeit jelentősen megdobta a drágulás. A másik ok viszont a házi főzés legalizálása lehet - igaz, lehetetlen megmondani, hogy pontosan mekkora az otthon főzött mennyiség, mivel csak az 50 litert meghaladó párlat főzését, főzetését kell bejelenteni.

A hazai pálinkás érdekképviseletek - idén az Agrármarketing Centrum támogatásával - komoly figyelmet fordítanak a magánfőzők felvilágosítására és képzésére, hogy biztonságos, és valóban ízletes párlatok készüljenek magánfőzés útján is. A rossz minőségű házi főzésű italokkal lerombolható a pálinka évek óta lassan épülő hazai és nemzetközi marketingje - hívta fel a figyelmet Panyik Gáborné. Nehezíti az érdekképviseletek munkáját, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács idén már nem kap költségvetési támogatást.

Rovatok