Index Vakbarát Hírportál

Jogszerű az Emfesz tulajdonosváltásának bejegyzése

2011. március 22., kedd 13:24

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerint is jogszerű volt az Emfesz Kft. 2009 áprilisi tulajdonosváltásának bejegyzése - közölte a társaság kedden. A Legfelsőbb Bíróság 2011. március 22-én hozott döntésében a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla korábbi, ugyanezen ügyben hozott ítéleteit megerősítve, jogszerűnek ítélte meg az Emfesz  Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 áprilisában történt tulajdonosváltásának - a RosGas AG-nak az Emfesz Kft.-ben történő tulajdonszerzésének - cégbírósági bejegyzését. A Legfelsőbb Bíróság a Mabofi Holdings Ltd. felülvizsgálati kérelmét elutasította és a perköltség megtérítésére kötelezte.

A Fővárosi Bíróság tavaly márciusban hozott ítéletet arról, hogy jogszerű volt 2009. május 4-én az Emfesz új tulajdonosának, a Svájcban bejegyzett RosGas AG-nak a cégbírósági bejegyzése. A Fővárosi Bíróság az ekkor hozott nem jogerős ítéletében a korábbi tulajdonos, a ciprusi Mabofi Holdings Ltd. kereseti kérelmét elutasította.

A Mabofi Holdings és a RosGas AG, illetve az Emfesz azért állt jogvitában, mert a Mabofi álláspontja szerint Góczi István, az Emfesz ügyvezető igazgatója egy korábbi felhatalmazás alapján jogtalanul adta el a Mabofi tulajdonában álló kft.-t a RosGas AG-nak.

Az EMFESZ 2009 májusában került a RosGas AG tulajdonába a Dmirti Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó Mabofi Holdings 100 százalékos tulajdonából. Erre azt követően került sor, hogy a társaság 2009 áprilisában bejelentette: addigi szállítója, a RuskUkrEnergo nem jut gázhoz, így megszakadtak a szállítások. Dmitri Firtas a RuskUkrEnergo egyik tulajdonosa.

Góczi István, az Emfesz ügyvezető igazgatója újságíróknak korábban többször is hangsúlyozta, hogy ha 2009 tavaszán nem történik meg a tulajdonosváltás, akkor a magyar piac 20 százalékának gázellátása került volna veszélybe.

Tavaly novemberben is újabb fejezettel bővült az Emfesz Kft. 100 százalékos üzletrészének korábbi és jelenlegi tulajdonosa között folyó jogi eljárások sora, miután a svájci Szövetségi Bíróság elutasította az előző tulajdonos újabb keresetét az új tulajdonossal szemben.

A korábbi tulajdonos, a Mabofi Holdings Ltd. ideiglenes intézkedés elrendelését kérte a bíróságtól az új tulajdonos RosGas AG ellen, az Emfesz Kft. üzletrésze feletti rendelkezési jog korlátozása érdekében.

A Mabofi Holdings Ltd. keresetét mind az elsőfokú, mind a másodfokú kantoni bíróság elutasította. A fenti ítéletek ellen a Mabofi Holdings Ltd. - kimerítve a rendelkezésre álló összes jogorvoslati lehetőségét - a svájci Szövetségi Bírósághoz fellebbezett, kérve az alsóbb bíróságok által megszüntetett ideiglenes intézkedések ismételt elrendelését.

A svájci Szövetségi Bíróság 2010. október 28-i ítéletében a Mabofi Holdings Ltd. fellebbezését elutasította és mind az eljárási költségek, mind az alperes RosGas AG jogi költségeinek viselésére kötelezte.

Rovatok