Index Vakbarát Hírportál

Teniszező gyerekek a milliomosok szíve csücskében

2011. március 31., csütörtök 12:36

Tavaly az egy évvel korábbinál több adózó ajánlotta szja-ja egy százalékát civil szervezeteknek. Mégis kevesebb pénz jutott a civileknek, miután a válság nyomán csökkentek a jövedelmek. A szakemberek szerint az egyesületeknek és alapítványoknak változtatniuk kell adománygyűjtési stratégiájukon, az egyszázalékos kampányok helyett stabil adományozói kör kialakítására kell koncentrálniuk.

Az elmúlt évben 2009-hez képest 7 százalékkal, azaz 118 185 fővel többen adózó élt azzal a lehetőséggel, hogy személyi jövedelemadója 1 százalékát felajánlja civil szervezeteknek. A felajánlott összeg azonban így is 0,9 százalékkal csökkent, 87 millió forinttal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Mindeközben a támogatásra jogosult szervezetek száma 3,3 százalékkal növekedett – hangzott el az Üzleti Konferenciaközpont civil szervezeteknek szervezett konferenciáján.

A legnagyobb összegű felajánlást kapó szervezetek harmincas élmezőnyében a 2010-es 1 százalékos kampány nyertesei a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, amely 182 millió, a Gyermekmentő Alapítvány, amely 46 millió és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, amely 33 millió forinttal több felajánlást tudott gyűjteni, mint egy évvel korábban. 2009-hez képest a Gyermekrák Alapítvány 107 millió, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 21 millió, a Magyar Rákliga pedig 13 millió forinttal jutott kisebb összeghez.

A legkiegyensúlyozottabb teljesítményt a Heim Pál, a Peter Cerny, a Fővárosi Állatkert és a Miskolci Állatsegítő alapítványok nyújtották. Az összes szervezet közül az egy rendelkezőre jutó támogatás abszolút győztese – 898 ezer forinttal – a Teniszsport a Gyermekekért Alapítvány.

A civil szervezetek többsége még ma is az 1 százalékos adományok megszerzésére helyezi a hangsúlyt, a válság és az szja-szabályok módosulása miatt azonban ez az összeg folyamatosan csökken – mondta Miha Tamás, a Human Dialog Kft. ügyvezetője. Szerinte a nyugati mintákat alapul véve a civileknek a direkt marketing és az internet előnyeit kihasználva adományozói kört kell felépíteniük, egész éves, tervezett adománygyűjtésre kell törekedniük.

A konferencián az is elhangzott:idén nyárra elkészülhet az új civil törvény, ami a Nemzeti Civil Alapprogram átalakítását is magával hozza. Támogatást csak azok kaphatnak, akik értékek megőrzésére vagy értékek létrehozására kérnek pénzt, a cél nélkül működő egyesületek és alapítványok nem támogathatók.

A törvény majdani életbe lépésével a már meglévő egyesületeket is újból regisztrálni kell, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok régebben alapított egyesület iratai nincsenek teljesen rendben. Legalább ennyire fontos, hogy a társadalmilag rendkívül hasznos civil szervezeteknél a gazdálkodás területén is kialakuljon a megfelelő szakmai hozzáértés és a bizonylati fegyelem. A támogatások felhasználásánál biztosítani kell a folyamatos ellenőrzést és a közpénzek szabályos felhasználását.

Rovatok