Index Vakbarát Hírportál

Erős maradhat a forint

2011. április 1., péntek 15:35 | aznap frissítve

Az elmúlt másfél hétben rekordokat döntött a forint árfolyama. Ennek oka az elemzők szerint, hogy javult az ország megítélése, miközben a fizetett kamatok magasak maradtak, így a hozam/kockázat arány szempontjából vonzó befektetési célponttá vált a forint. Az erős árfolyam középtávon stabilizálódhat.

Már másfél hete tartja magát a forint az euróval szembeni 265 és 268 közötti árfolyam-sávban, ami jelentős erősödést jelent a múlt hét eleji 274 forint fölötti árfolyamokhoz képest. Hasonlóan jól teljesített más valutákkal szemben is, pénteken a dollár 187,5, míg a svájci frank 203,5 forintos árfolyam körül mozgott. (Péntek délután az euró 265,50 forint körül, a frank 202,20, a dollár 188,20 körül járt.)

Az erősödés mögött Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője szerint egyértelműen az országgal kapcsolatos bizalom javulása áll, amiben szerepet játszik a monetáris tanács új tagjainak pozitív megítélése, a múlt heti dollárkötvény-aukció sikere, illetve a folyó fizetési mérleg hatalmas többlete.

A forint a régión belül is kiemelkedően jól teljesít, főként a zlotyhoz viszonyítva, ami mögött az állhat, hogy az elmúlt években a régiós átlaghoz képes magas kockázatok miatt alul volt súlyozva az ország, és a megítélésünk most kezdett el semlegesre fordulni. Ez a trend azonban fokozatos, így többek között a Széll Kálmán tervhez kapcsolódó konkrét bejelentésektől függ a további erősödés.

Gerőcs Tamás, az Equilor elemzője azt emeli ki, hogy az államadóssággal kapcsolatos bizonytalanság csökkenése mellett a fizetett kamatok nem estek lényegesen, így mostanra jó kockázat/hozam arány alakult ki a magyar állampapírpiacon. Ez kapóra jöhet azoknak a befektetőknek, akik csökkenteni szeretnék jelenlétüket az eurozóna kockázatosabbá váló régióiban, például Portugáliában, és új célpontokat keresnek.

Bizakodásra adhat okot, hogy az árfolyam egyre kevésbé tűnik érzékenynek a globális pénzügyi sokkokra: míg a görög válság idején jelentősen kilengett a forint, addig az ír események alatt ez a negatív reakció már kisebb volt. A Portugáliával kapcsolatos bizonytalanság és a japán földrengés következményei pedig már a régiós valutákhoz viszonyítva is elhanyagolható mértékben érintették a forintot - mondja Suppán Gergely.

Jelentős elmozdulást egyik elemző sem vár a közeljövőben, Suppán Gergely szerint az euróval szembeni árfolyam 265,5 és 268 forint között stabilizálódhat, Gerőcs Tamás szerint várható a jövő héten egy kisebb visszapattanás a 263 forintos szintről, majd az árfolyam beáll a 270 forint körüli szintre. Ebben a kisebb korrekcióban szerepet játszhat az EKB várható jövő heti kamatemelése, amit elemzők szerint nem követ az MNB hasonló lépéssel, így valamelyest csökken a forint relatív vonzereje.

Rovatok