Index Vakbarát Hírportál

Támogatott lakáshitelekért lobbizik az Otthon Centrum

2011. április 1., péntek 07:51

Az Otthon Centrum (OC) ingatlanforgalmazó franchise hálózat egy támogatott, használt lakás vásárlására is felhasználható hiteltámogatás bevezetését javasolja a nem fizető lakáshitelesek gondjainak enyhítését célzó készülő csomagba.

A cég szerint ez a megoldás felszívná a kényszerértékesített lakásokat, és lendületet adna a lakáspiacnak. A közleményben kifejtik, hogy az eddigi nyilatkozatokban megjelent kormányzati szándék, miszerint a nem fizető lakáshitelesek otthonait támogatott kamatozású hitellel lehetne megvásárolni, torzítaná a piacot. Azok a lakáshitelesek, akik eddig törlesztettek, de a problémáik miatt eladnák a lakásukat, hátrányba kerülnének a nem fizetőkkel szemben - véli az OC.

Ezért javasolja a társaság a kedvezményes kamatozású hitelt, amely minden használt lakásra vonatkozna - a vételárhoz képest meghatározva a hitel arányát. Analógiaként említik, hogy a  korábbi kamattámogatás - bevezetésétől - 2002-től jelentősen élénkítette a lakáspiacot, egy év alatt harmadával növelve a tranzakciók számát.

A kamattámogatás hosszú távú költségvetési hatását a cég nem számszerűsíti, de megemlíti, hogy amennyiben a kormány a költségvetési terhet szeretné a kedvezményes hitelfelvétel szűkítésével kordában tartani, jobb megoldás lenne, ha meghatározásra kerülne egy teljes támogatott hitel kontingens, valamint lakásonként fixálnák a hitel arányát és maximális mértékét. A kontingens bevezetése gyors vásárlásra ösztönözné a most még kiváró vásárlókat, és többletkeresletet hozna a lakáspiacra. Ezzel felszívódnának a kényszerértékesített lakások, és a lakáspiac is lendületet kaphatna.

Rovatok