Index Vakbarát Hírportál

Nagy adósságcsökkentés kell Magyarországon

2011. április 8., péntek 13:23 | aznap frissítve

A világgazdaság a 2008-as válság után ismét a növekedés útjára lépett, ennek hajtóerejét elsősorban az ázsiai és latin-amerikai fejlődő országot jelentik - mondta Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza egy pénteki sajtóbeszélgetésen. Európában nagyon kontrasztos a helyzet, vannak a dinamikusan erősödő országok mellett olyanok is, amelyek - részben az euróválság miatt - nehezen tudnak kilábalni a magyar recesszióból.

A kelet-közép európai térségben, és így Magyarországon is a kilábalás mérsékelt a világ meghatározó országaihoz képest, a recesszió pedig komolyabb volt. Ennek Heise szerint két oka van: az itteni gazdaságok erős exportkitettsége, valamint a jelentős eladósodás, nemcsak az állami, hanem a lakossági szektorban is (ráadásul ez utóbbi döntően devizaalapú hitelekből származik).

Az Allianz arra számít, hogy a fokozódó demográfiai gondjai ellenére stabilan 1,6-1,7 százalékkal növekvő német gazdaság húzóerejének köszönhetően a magyar gazdaságban is fellendül az export. Ez ösztönözni fogja a gazdasági növekedést, de az állami és a magánszektorban is konszolidáció kell: az államháztartás hiányát csökkenteni kell a következő években, ahogyan azt a kormány tervezi is, de a háztartások devizaadósságát is le kell faragni, mondta Michael Heise.

Az adósság magas szintja okozta problémák miatt csak mérsékelt, 3 százalék körüli magyar GDP-növekedést várnak 2012-ig. Hosszabb távon azonban a magyar gazdaságban - és a térség többi országában is - gyorsuló felzárkózási folyamat indulhat.

Arra a kérdésre, hogy a magyar gazdaság alakulására milyen negatív hatása lehet a válságadóknak, a német szakértő azt mondta: konkrét számításokat nem csináltak, ilyet nem is lenne könnyű készíteni. A különadóról szóló kormányzati döntések általában ahhoz vezetnek, hogy az érintett vállalatok kivárásra váltanak, kevesebbet ruháznak be, de ennek számszerű hatása nehezen állapítható meg.

Arra a kérdésre, hogy várhatóa-e a különadók kivezetése a megígért időpontban, vagy elképzelhető-e azok fennmaradása, Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária elnök-vezérigazgatója azt mondta: fontos az ország számára a politika hitelessége, az, hogy ha valamit ígértek, azt betartsák.

A cég az egyike volt azon vállalkozásoknak, amelyek Brüsszelben szót emeltek a válságadók ellen. Ennek ellenére hosszú távra terveznek Magyarországon, mert itt "nagyon ígéretes hosszú távú kilátások vannak". Ilyennek nevezték, hogy megnyílhatnak az egészségbiztosítási szektorban bizonyos tevékenységek, valamint azt, hogy a nyugdíjproblémák továbbra sem megoldottak.

"A magánnyugdíjpénztárak államosítása már lefutott dolog, ezen lehet búslakodni, de ez a múlt. A magyar lakosság nyugdíjproblémáját viszont meg kell oldani, a mindenkori kormányzatnak lehetősége és feladata, hogy ösztönözze az emberek takarékoskodását az idős korukra" - fogalmazott Kisbenedek, hozzátéve: remélik, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári pillér működését állami ösztönzők segítik majd.

Rovatok