Index Vakbarát Hírportál

Jól megy a vegyipari cégeknek

2011. április 12., kedd 09:21

A vegyipari vállalkozások a Coface minősítése szerint átlagosan két osztályzattal jobbak, mint az országos átlag. A válságot jóval jobban állta az ágazat, mint a többi, emelkedik árbevételük és javul profittermelési képességük.

Különleges helyzetben van a vegyipar, amely azon kevés hazai ágazatok egyike, amelynek viszonylag jó a helyzete, és jók a kilátásai is. Cégei összességében jóval stabilabbak, kockázatuk pedig kisebb, mint a magyarországi összes ágazatot jellemző átlag, derül ki a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító tízes skálájú kockázati besorolásából.

A vegyipari cégek közül a gazdasági válság során közel 200 bukott el, ami kedvezőbb helyzetet mutat, mint ami a hazai átlagra jellemző. A 2009-es és főleg a 2010-es évet is az átlagosnál jobban teljesítették, körükben a válság nem volt annyira drasztikus lefolyású, és jóval előbb kerültek ki belőle, mint általában a magyarországi cégek.

A Coface egy tízes skálán minősíti a cégeket, ahol az 1-es a legrosszabb, a 10-es legjobb besorolás. Ezen belül, az 1-3 nagyon rossz és instabil gazdálkodást; a 4-5 nagyobb, de még viselhető kockázatot, s hosszabb távon nem stabil kilátást jelez; a 6-os és az afeletti besorolás pedig azt mutatja, hogy a cégnek közép- vagy hosszabb távon jók a kilátásai.

A Coface által vizsgált vegyipari tevékenységet végzők között nagyobb arányban vannak kifejezetten jó minősítésű cégek: az ágazat vállalkozásainak a 37 százaléka tartozik a 7-10-es, azaz legjobb minősítésű csoportba, miközben az összes vizsgált magyarországi cégnek csak a 25 százaléka. Együttesen mind a tíz kockázati kategóriát vizsgálva látható, hogy a legnagyobb kockázatú vegyipari cégek aránya alatta marad, a legkevésbé kockázatosaké pedig felülmúlja az országos átlagot.

Az alapanyagár-ingadozás bár kiszámíthatatlanabbá teszi a termelés alapját adó beszállításokat, ám ezeket a kockázatokat, és a magasabb árakat érvényesíteni tudják saját értékesítési áraikban. Az árérvényesítési képesség elsősorban a folyamatos és növekvő keresletnek köszönhető. A vegyipari cégek tudatos vevői kockázatkezelésükkel jelentősen mérsékelni tudják a vevőkövetelésből fakadó kiesésüket, amely így saját likviditásukat, így ezen keresztül kockázati megítélésüket is javítja.

Rovatok