Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt az Emfesz működési engedélye

2011. április 13., szerda 15:01

Megszűnt az Emfesz működési engedélye, lejárt ugyanis az a kilencven nap, amely alatt a cég rendezhette volna tartozásait, és igazolhatta volna, hogy képes ellátni az ügyfeleit. Az Energiahivatal még az év elején felfüggesztette a pénzügyi gondokkal küzdő Emfesz szolgáltatói tevékenységét, és más gázszolgáltatókat jelölt ki a helyére.

Akkor az Emfesz még úgy nyilatkozott, csak átmeneti gondjai adódtak, amelyet hamarosan rendez, és nem sokára újra ringbe száll a fogyasztókért. Erre a mostani döntés után már nem kerülhet sor. Az Emfesz 30 napon belül a bíróságtól kérheti a határozat felülvizsgálatát.

A gázszolgáltató ügyfeleit a GDF Suez, az E.on, a Főgáz és a Tigáz vette át, először csak a felfüggesztés idejére, szerdától azonban már mint egyetemes szolgáltató. Ez a Budapesten és környékén élő volt emfeszeseknek egyúttal 6-8 százalékos áremelkedést is jelent, mivel az átmeneti időszakra a Főgáz és a Tigáz az Emfesz korábbi diszkontárához hasonló tarifát kínált, egyetemes szolgáltatóként ezt azonban már nem tartja fenn.

Emlékezetes, a nyolc százalékkal olcsóbb gázt kínáló Emfesz viharos gyorsasággal tarolta le a piacot, néhány év alatt több mint 300 ezer fogyasztót kötött magához. Mután azonban 2009-ben az ukrán-orosz gázvitával összefüggésben megszűnt az olcsóbb ukrán forrása, kénytelen volt ő is ugyanannyiért vásárolni, mint az egyetemes szolgáltatók, a fogyasztóknak azonban továbbra is nyolc százalékkal olcsóbban adta. A cég egy év alatt ellehetetlenült, és milliárdos tartozásokat halmozott fel.

Rovatok