Index Vakbarát Hírportál

Egyre derűsebbek a cégvezetők

2011. április 14., csütörtök 13:06

A több mint ezer vállalati döntéshozó megkérdezésével készült felmérésből kiderül, hogy a válság kirobbanása óta most először növekedett jelentősen a gazdaság élénkülésébe vetett bizalom: a cégvezetők hatvan százaléka szerint egy éven belül véget ér a válság, ötödük pedig úgy nyilatkozott, hogy a krízist már magunk mögött hagytuk. A válaszadók több mint fele azt mondta, hogy a tőkéhez jutás feltételei folyamatosan javulnak, 38 százalékuk szerint már nem jelent problémát a felvásárlások és beruházások finanszírozása – mutat rá a nemzetközi Tőkebizalmi barométer.

Mindenképpen az akvizíciós kedv növekedésére számítunk a következő hat hónapban, ahogy a cégek egyre inkább elkezdenek élni a jelenlegi környezet kínálta lehetőségekkel. A világpolitikai és világgazdasági tényezők azonban még módosíthatnak ezen a képen – mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere.

A vállalatok harmada tervez új akvizíciókat a következő fél évben, amely 18 százalékpontos növekedést jelent tavaly októberhez képest. Egy-két éven belül a cégek 44 százaléka tervez felvásárlást, ez azonban tíz százalékponttal kevesebb, mint fél évvel korábban és több mint húsz százalékponttal alacsonyabb mint egy évvel ezelőtt.

A befektetői óvatosság enyhülésével párhuzamosan új akadályok merülnek fel a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) terén. A legtöbb ügyletet jelenleg a vevők és az eladók árazási várakozásai közötti különbségek hiúsítják meg. A válaszadók fele jelölte meg ezt a legnagyobb problémának - derül ki a nemzetközi Tőkebizalmi barométerből. Fél évvel korábban még a befektetői óvatosság jelentette a legnagyobb akadályt, amely - habár még mindig jelen van - 46 százalékra csökkent.

Rovatok