Index Vakbarát Hírportál

Újabb pécsi győzelem a vízmű-ügyben

2011. április 19., kedd 17:05

A Legfelsőbb Bíróság (LB) egyetértett a korábban eljáró két bírói fórum döntésével: a Tettye Forrásház megalapítása önmagában nem sérti a Pécsi Vízművek érdekeit, mivel a Tettye Forrásház cégjegyzékből való törlése nem állítaná vissza a felmondott szolgáltatási szerződést, közölte az LB kedden.

A pert a francia érdekeltségű Pécsi Vízművek indította a Tettye Forrásház Zrt. ellen. A perindítással a Pécsi Vízművek azt kívánta elérni, hogy a bíróság állapítsa meg: a Tettye Forrásház alapítása jogellenesen történt, és intézkedjen annak a cégjegyzékből való törléséről, vagy tiltsa el a pécsi közművek működtetésétől.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Pécsi Vízműveknek a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával, és a Városüzemelési Rt.-vel 2020. december 31-ig fennálló szerződését 2009 szeptemberében ez utóbbiak  felmondták. A Pécsi Vízművek részére biztosított üzemeltetési jogot, az ugyanebben az időben alapított - az önkormányzat egyszemélyes tulajdonában álló részvénytársaságnak - a Tettye Forrásháznak adták át.  A felek között emiatt több per is indult, ezek egyik vonulata volt a szóban forgó jogvita.

Az első fokú bíróság a Pécsi Vízművek keresetét elutasította, ezt a döntést a másodfokú bíróság is helybenhagyta. Mindkét ítéletben a bíróságok arra a következtetésre jutottak, hogy a Pécsi Vízműveknek a Tettye Forrásház alapítása érvénytelenségének megállapításához nem fűződik jogilag értékelhető érdeke, ezért a Tettye Forrásház cégjegyzékből való törlését sem kérheti. Az LB egyetértett ezzel a jogi állásponttal.

Amennyiben a Tettye Forrásházat törölnék is a cégjegyzékből, vagy a bíróságok azt állapítanák meg, hogy az adott tevékenység folytatására nem jogosult, ez sem eredményezné, hogy a felmondott szerződés a Pécsi Vízművek javára visszaállítható lenne.

Emlékezetes, a pécsi közgyűlés 2009-ben megalapította a Tettye Forrásház Zrt.-t a városi vízközművek átvételére, miután az addigi szolgáltatóval, az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízművel határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai négy nappal később ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Rovatok