Index Vakbarát Hírportál

Újabb 18 ezren feketelistán

2011. április 29., péntek 07:14

A központi hitelinformációs rendszerben (KHR, régebbi nevén BAR-lista) az első negyedév végén 27 százalékkal több hátralékos adósságot tartottak nyilván az egy évvel korábbinál. A lezárt mulasztások száma viszont drasztikusan esett. A vállalkozói alrendszerben mind a fennálló mulasztások, mind pedig az ezeket okozók száma mérséklődött, írja a Napi Gazdaság.

Ez annak a következménye, hogy a nyilvántartási időt jogszabályban rövidítették, így a bankok csak azokat látják a KHR-rendszerben, akik hátralékukat nem rendezték 12 hónapon belül. A fizetési késedelembe esett adósokat tehát nem öt, hanem csak egyetlen évig tartják nyilván, márciusban 64 ezer adós 143 ezer szerződése tartozott ide.

Az új szabályozásnak megfelelően a KHR lakossági nyilvántartásából összesen 98,55 ezer személy 232,5 ezer hitelmulasztását már március közepe előtt törölték. Úgy tűnik azonban, a lista "aktív" része (ide azok kerülhetnek, akik a minimálbért meghaladó összegű, 90 napon túli hátralékkal rendelkeznek) gyorsan bővül. Csak márciusban 18 ezren kerültek újonnan be ide.

A hátralékos adósok száma egyébként a hitelszerződésekhez képest csekélyebb, mintegy húszszázalékos mértékben bővült egy év alatt. Egy bajba került adóshoz így átlagosan március végén már több mint 1,8 hátralékos szerződés tartozott. A tartozásukat egy éven belül kifizetőknél viszont ez az arány 2,2.

Rovatok