Index Vakbarát Hírportál

Sok még a belvíz, de már jön az aszály

2011. május 8., vasárnap 18:44

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a gazdáknak még mindig jelentős területeken okoz gondot a belvíz, ám közben már az aszály első jelei is mutatkoznak – közölte a helyi Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága. Idén eddig a sokéves átlagnál mintegy 50-60 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a megyében.

A belvízzel borított területek nagysága – köszönhetően az év első négy hónapjában tapasztalt szárazabb időjárásnak – az előző hónapokhoz viszonyítva jelentősen csökkent. Jelenleg mintegy 19 000 hektárt borít belvíz, amelyből valamivel több mint 15 000 hektár a szántó.

A művelés alatt álló területek egy részén azonban a csapadékmentes tavaszi időjárás miatt a talaj felső rétege kiszáradt, az őszi vetésű kultúrák zavartalan növekedéséhez, illetve a tavasszal vetett növényállományok keléséhez, kezdeti fejlődéséhez már kiadósabb esőre volna szükség.

Kedvez viszont a szárazság a talajmunkáknak, amelyekkel a gazdák jó ütemben haladnak. A talajerőpótlás és talajelőkészítés, valamint a vetés jelentős részét elvégezték. A belvízzel borított, illetve a még mindig átnedvesedett területeken viszont mindez továbbra is lehetetlen.

Rovatok