Index Vakbarát Hírportál

Spórolnak a magyar fogyasztók

2011. május 12., csütörtök 13:35

A magyar fogyasztók 94 százaléka valamilyen módon igyekszik spórolni vásárlásánál, közülük négyből hárman élnek a kiárusítások és promóciók által kínált lehetőségekkel, közölte a Nielsen piackutató vállalat nemzetközi internetes felmérése alapján készült közleményében csütörtökön.

Magyarországon a spórolásra törekvő válaszadók 77 százaléka nevezte meg a kiárusításokat és promóciókat a kedvező lehetőségek között. Kuponokat használ 55 százalékuk. Utána a viszonylag olcsóbb, nagy kiszerelések választása következik. Sokan lakóhelyük, vagy munkahelyük közelében vásárolnak, alacsony árakat kínáló üzleteket választanak, de volt aki inkább kisebb kiszerelési egységet vesz, mert azért egyszerre kevesebbet kell fizetni.

A vizsgált 28 európai országban a válaszadók 88 százaléka törekszik takarékosan vásárolni. A magyarok 94 százalékánál is nagyobb arányban keresik a spórolási lehetőségeket a görögök, horvátok, írek, litvánok és románok, 95-98 százalékos mutatóval. Legkisebb arányban jellemző ez a dánokra, hollandokra, svájciakra és svédekre.

Rovatok